Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arengufondi analüüse tuleb kasutada otsustamisel

  Pirko KonsaFoto: Raigo Pajula

  Arengufondil on tugev analüüside kompetents, kuid analüüsidelt on vähe kasu, kui neid ei kasutada otsuste langetamisel, kirjutab Arengufondi juhatuse esimees Pirko Konsa.

  Arengufondil on asutamisest alates olnud kaks ülesannet. Esiteks olla kaasinvestor ettevõtetes, kes julgevad vaadata kaugemale tulevikku, ning aidata neid kapitali ja teadmistega. Teiseks: analüüsida majanduskeskkonda ning pakkuda lahendusi, mis pikemaajalises perspektiivis majandusele kasuks tulevad.
  Esimese ülesandega on Arengufond suurepäraselt hakkama saanud. Arengufond on sisuliselt käivitanud Eesti era- ja riskikapitalituru. Oleme aidanud käivitada maailma muutvaid start-up’e, näiteks GrabCad ning Modesat. Ka paaril viimasel nädalal oleme koos start-up-kogukonnaga rõõmustanud investeeringute üle idufirmadesse, mis kuuluvad SmartCapi portfelli. Koos eraturuga käivitasime uue ärikiirendi Startup Wise Guys. Lisaks on Arengufond palju toetanud start-up’e ka seadusandlikul tasandil, luues koos Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni ning Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooniga investeeringuteks vajalikke näidisdokumente ja vedades eest äriseadustiku muudatusi.
  Teine ülesanne, pikaajaliste majandusanalüüside tegemine, pole nii suurepäraseid tulemusi andnud. Kvaliteetseid analüüse on Arengufond teinud kogu oma tegutsemise ajal ning teeb ka praegu, kuid neist pole kasu, kui otsustajad ei vii ettepanekuid ellu. Üks suurimaid väljakutseid Arengufondi toimimise juures on küsimus, kuidas viia tehtavate analüüside tulemused otsustajateni ehk riigikoguni. Peame koos riigikoguga kokku leppima Arengufondi ellukutsuja ning omaniku ehk riigikogu ootused Arengufondile majandusanalüüside tegemisel, sest vaid nii on neist ka päriselt Eesti majandusele kasu.
  Eri majandusnäitajate trendid hoiatavad meid, et praegusel viisil edasi liikudes oleme varsti olukorras, kus me kindlasti ei taha olla. Seetõttu on täna olulisem kui kunagi varem, et keegi mõtleks selle olukorra peale, kus me tahame 10 või 15 aasta pärast olla. Arengufond on selleks loodud ja on ka praegu pädev neid tulevikuanalüüse tegema. Lahendada tuleb ülesanne, kuidas need analüüsid tegudeks saaksid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Coop Pank teenis seitsme kuuga 10 miljonit kasumit
Aasta seitsme esimese kuuga on Coop Pank teeninud 10 miljonit eurot puhaskasumit, mida on 39% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil, juulis teeniti 1,9 miljonit eurot puhaskasumit.
Aasta seitsme esimese kuuga on Coop Pank teeninud 10 miljonit eurot puhaskasumit, mida on 39% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil, juulis teeniti 1,9 miljonit eurot puhaskasumit.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Raadiohommikus: kütusekriisist, elektrituru reformist ja väikeettevõtetest
Kui suured on Eesti diiselkütuse varud ja kas meil talveks ikka kütust jätkub? Teemat kommenteerib Tartu Terminali üks omanikest Rauno Raudsepp.
Kui suured on Eesti diiselkütuse varud ja kas meil talveks ikka kütust jätkub? Teemat kommenteerib Tartu Terminali üks omanikest Rauno Raudsepp.
Raadiohommikus: Eesti ettevõte saab Saksamaal soodsamalt hakkama
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.