Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Räägime põgenikega ühte keelt

  Äripäeva küljetoimetaja Viivika Rõuk.Foto: Eiko Kink

  Kui sunnime pagulasi oma keelt ja kultuuri hülgama, jäävad tulijad meie hoolekandesüsteemile kauaks koormaks, leiab Äripäeva küljetoimetaja Viivika Rõuk.

  Pagulased hakkavad majandusse kasu tooma siis, kui teeme keelepoliitiliselt õigeid otsuseid. Keelepoliitika on traditsiooniliselt ülevalt alla süsteem, kus riik kehtestab ametliku keele ja kodanike ülesanne on riigikeelt aus hoida. Immigreerunud perekonna pealtnäha lihtsaim viis uude ühiskonda sulanduda on hüljata täielikult oma keel ja kultuur ning õppida kiiresti selgeks uus keel. Eriti võib Eestis näha, et täiesti omaks on tunnistatud vaid see vene rahvusest isik, kes räägib eesti keelt aktsendivabalt ja kes tähistab jõule, mitte nääre.
  Ülevalt alla keelepoliitika vead ilmutavad end kõige valusamini siis, kui riiki saabub rohkem immigrante. Ilmneb vajadus riigikeelt kaitsta, kuid samas tuleb tagada uutele elanikele mugav lõimumine, et uus grupp saaks hakata ühiskonnale kasu tooma, mitte ei jääks raskustesse ja kurnaks hoolekandesüsteemi.
  Et immigrantide vajadusi mõista ja neid aidata, tuleks vaadata keelepoliitikale alt üles, see tähendab üldistada üksikisikute vajadused kogu ühiskonna vajadusteks. Külm ja kalk, kultuurilisi eripärasid pelgav süsteem ei vii edasi.
  Immigrantide lapsed jäävad eakaaslastest maha
  Inspiratsiooni võiks koguda Iisraeli kogemusest Etioopia immigrantidega. 2001. aastal immigreerus Iisraeli umbes 80 000 etiooplast. Nüüd, pea 15 aastat hiljem, on nad Iisraelis endiselt madala sotsiaalse klassiga grupp, sõltuvuses toetustest, selgus Iisraeli sotsiolingvisti Anat Stavansi uuringust.
  Suurem osa Etioopa peredest tuli Gundari või Tigrise piirkonnast, mis on maapiirkonnad. Immigrantidel oli vähe haridust, kui sedagi, paljud ei osanud isegi oma emakeeles lugeda. Erinevalt kõigist teistest seni Iisraeli migreerunud rahvastest said etiooplased suure šoki – nad pidid ületama suure teadmiste lünga, alustama eluga uues, tehnoloogiliselt arenenud ühiskonnas. Enamik immigrante olid noored, 85% vanuses alla 45 aasta. See lubaks justkui ladusat lõimumist.
  Pärast Iisraeli saabumist pandi kõik immigrandid 12–18 kuuks keeleõppeprogrammi, kuid siiski ei suuda umbes 45% vanematest praegugi ladusalt heebrea keeles vestelda. Ligi 75% ei oska heebrea keeles kirjutada. Paljud uuringud näitavad, kui halvas olukorras on Etioopia päritolu õpilased omavanuste seas ja kui kaugele jäävad nende oskused ootustest, mis on kirjas õppekavades. Haridussüsteemis ei ole nende heaks midagi muudetud.
  Süsteem püsib, sama järjekindlalt ka lõimumisraskused. Midagi keelepoliitikas on valesti, ja meie võiksime Iisraeli vigadest õppida.
 • Hetkel kuum
Eero Raun: õhuke riik on Eesti paratamatus, riigirahandus vajab tegevusauditit
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Eesti parima juhi tiitli võitis ambitsioonikas IT-ettevõtja
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Otseülekanne Pärnust: parim juht küsitleb mantlipärijaid
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Koondamiste kõrval palkab mõni ettevõte sadu töötajaid. “Hea aeg laienemiseks”
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.