Marta Jaakson • 15. oktoober 2015 kell 4:45

Estonian Air raputab võlgu maha

Marta Jaakson  Foto: Andras Kralla

Eesti riik paistab Estonian Airiga toimetades silma nutikusega, kuidas riigis riiki petta, leiab ajakirjanik Marta Jaakson.

Riik lõi Estonian Airi kõrvale uued lennuettevõtted, sest riigifirma on hädas ja saadud riigiabi võib osutuda ebaseaduslikuks. Kui tegemist oleks eraettevõttega, oleks maksuamet kohe kahtlevalt ettevõtja ukse taga: lennukid ja töötajad, tegutsemiskohtki on ju samad. Lihtsalt võlad ehk firma kohustused jäetakse maha. Maksuameti seisukoht, muide, on järgmine: oluline on tuvastada funktsioneeriva üksuse, terviku üleminek, mis säilitab oma identiteedi ja võimaldab jätkata majanduslikku pea- või kõrvaltegevust.  

Kehv eeskuju

Majandus- ja kommunikatsiooniminister esitab seda geniaalse lahendusena, märkides, et ei uued lennufirmad pole mitte Estonian Airi tütred, vaid pigem vennad. Mulle paistab pigem, et rahvuslik lennufirma kasutab tankistide sisse töötatud skeemi jätta kohustused maha ning viia vara ja tegevus üle uue keha alla. Maha jäetava keha pakutav teenindus on sealjuures kehv. Tõenäoliselt tunneb igaüks kedagi, kes on tunde Estonian Airi lennukit kuskil võõral maal oodanud.

Majandusminister Kristen Michali sõnul ei võtagi uued lennuettevõtted Estonian Airi tegevust üle. Kas tõesti? Kui lennukid just mööda maad või vett inimesi transportima ei hakka, siis on see hädine vale oma skeemi ilustamiseks. Täpselt aasta tagasi saime teada, et Tallinki mehed ostavad rahvusliku lennufirma, kui riigiabi seaduslikuks tunnistatakse. Nüüd loodud „lisakehad“ tunduvad olevat loodud pigem selleks, et Infortaril oleks mugav tegutseda.

Kui soovime eetilist ärikultuuri, siis peame riigilt nõudma head eeskuju.

Hetkel kuum