Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome astub LNG-ajastusse

  Skangasi turundus- ja müügijuht Tommy Mattila.Foto: Erakogu

  Soomes kujuneb lähiaastatel kompleksne ja konkurentsivõimeline veeldatud maagaasi ehk LNG-taristu, kirjutab Skangasi turundus- ja müügijuht Tommy Mattila.

  Soome astub tõeliselt LNG-ajastusse 2016. aastal, kui läänerannikul Poris valmib 30 000kuupmeetrine LNG-terminal. Põhja-Soomes Tornios valmib 2018. aastal 50 000kuupmeetrine LNG-terminal. Need projektid mõjuvad märkimisväärselt tööhõivele.
  LNG tõttu on maagaasi konkurentsivõimelise hinnaga keskkonnaeelised kättesaadavad senisest suuremale hulgale tarbijatele, sest LNG tarnimine ei sõltu gaasivõrgust. Soomes ongi LNG nõudlus kõige suurem väljaspool gaasivõrku asuvates piirkondades ja veonduses, kus see on konkurentsivõimeline alternatiiv naftapõhistele kütustele nii laevade kui ka raskeveokite jaoks.
  Selged eelised
  LNG kasutamisel vähenevad süsinikdioksiidi heitkogused raske kütteõliga võrreldes ligi 25 protsenti. LNG ei sisalda väävlit ega raskmetalle ja selle põlemisel ei teki kahjulikke peenosakesi. Jaotusvõrgustik ja kasutamiskohad sobivad ümberehitamist vajamata ka taastuvale biogaasile. Näiteks LNG jõul liikuv laev või veoauto võib kohe üle minna veeldatud biogaasi ehk LBG kasutamisele.
  Nõudlus puhaste kütuste järele kasvab hoogsalt, sest heitenormid muutuvad järjest ambitsioonikamaks. LNG väävlivabadus ja vähene heide teeb sellest ahvatleva alternatiivi ülemaailmsel keskkonnahoidliku tehnoloogia (cleantech) turul, mis pakub nutikatele energialahendustele uusi võimalusi.
  Autor: Tommy Mattila
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.