26. november 2015 kell 4:00

Soome astub LNG-ajastusse

Skangasi turundus- ja müügijuht Tommy Mattila.  Foto: Erakogu

Soomes kujuneb lähiaastatel kompleksne ja konkurentsivõimeline veeldatud maagaasi ehk LNG-taristu, kirjutab Skangasi turundus- ja müügijuht Tommy Mattila.

Soome astub tõeliselt LNG-ajastusse 2016. aastal, kui läänerannikul Poris valmib 30 000kuupmeetrine LNG-terminal. Põhja-Soomes Tornios valmib 2018. aastal 50 000kuupmeetrine LNG-terminal. Need projektid mõjuvad märkimisväärselt tööhõivele.

LNG tõttu on maagaasi konkurentsivõimelise hinnaga keskkonnaeelised kättesaadavad senisest suuremale hulgale tarbijatele, sest LNG tarnimine ei sõltu gaasivõrgust. Soomes ongi LNG nõudlus kõige suurem väljaspool gaasivõrku asuvates piirkondades ja veonduses, kus see on konkurentsivõimeline alternatiiv naftapõhistele kütustele nii laevade kui ka raskeveokite jaoks.

Selged eelised

LNG kasutamisel vähenevad süsinikdioksiidi heitkogused raske kütteõliga võrreldes ligi 25 protsenti. LNG ei sisalda väävlit ega raskmetalle ja selle põlemisel ei teki kahjulikke peenosakesi. Jaotusvõrgustik ja kasutamiskohad sobivad ümberehitamist vajamata ka taastuvale biogaasile. Näiteks LNG jõul liikuv laev või veoauto võib kohe üle minna veeldatud biogaasi ehk LBG kasutamisele.

Nõudlus puhaste kütuste järele kasvab hoogsalt, sest heitenormid muutuvad järjest ambitsioonikamaks. LNG väävlivabadus ja vähene heide teeb sellest ahvatleva alternatiivi ülemaailmsel keskkonnahoidliku tehnoloogia (cleantech) turul, mis pakub nutikatele energialahendustele uusi võimalusi.

Autor: Tommy Mattila

Hetkel kuum