Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti gaasitarbija ei pea kinni maksma Leedu huve

  Andreas LaaneFoto: Alexela

  Leedu terminali töössetulek ei ole muutnud gaasi hinda Baltikumis tegelikult sendi võrragi, kirjutab Alexela Groupi juhatuse esimees Andreas Laane.

  Leedu valitsuse laienev lobitöö Eesti LNG-terminalide projektide vastu tuleneb tõsiasjast, et Leedu maksumaksjate rahaga on ehitatud kallis ujuvterminal Klaipedasse ning nüüd üritatakse ebaefektiivse LNG-terminali kulusid kõrge gaasihinna kaudu eestlaste ja lätlaste vahel ära jagada eesmärgiga vähendada Leedu tarbijate koormust.
  Leedu gaas, mida Eestisse on eksporditud, on seesama Gazpromi gaas, mida on siin kogu aeg müüdud. Positiivne on vaid see, et erinevalt mõne aasta tagusest perioodist on nüüd Baltikumi sees võimalik gaasiga kaubelda. Kuna Leetu müüdav Gazpromi gaasihind on madalam kui otse Eestisse müüdav gaasi hind, siis oleme tänu toimivale turule suutnud osta oma klientidele odavamat Leedu Gazpromi gaasi.
  Kui Gazprom keerab kinni oma gaasikraanid kõikjal Baltikumis, siis ühest Leedus asuvast ujuvterminalist Eestile gaasi lihtsalt ei jätku. Selle LNG-koguse, mis on Leedu terminalis, tarbiksid Leedu enda tarbijad ära vähem kui ühe kuuga. On küll olemas Läti Inčukalnsi gaasihoidla, kuid ka sealne gaas ei pruugi esmajoones Eestini jõuda.
  Eesti oma LNG-terminal annab meile vajaliku kindluse gaasi olemasolus
  Vaatamata sellele, et LNG on alati mõnevõrra kallim kui torugaas, võtab oma terminali olemasolu Gazpromilt võimaluse siinsed gaasikraanid kinni keerata või küsida gaasi eest senist põhjendamatult kõrget hinda.
  Eestisse tuleb LNG-terminal, kui selle tulekut tahab ja kaitseb meie riik. Tegevused selles suunas seisneks selles, et juhul kui Soomes või Baltikumis soovib mõni ettevõte LNG-terminali rajada, peab see toimuma võrdsetel konkurentsitingimustel – eeskätt tähendab see, et juhul kui Euroopa Liit otsustab LNG-terminali rajamist siin piirkonnas rahastada, peab võitma majanduslikult parim projekt. Alexela on veendunud, et Alexela Paldiski LNG-terminal on konkurentsivõimelisim projekt piirkonnas ning oleme valmis ausatel konkurentsitingimustel ka kandideerima.
  Aus konkurents võib tähendada ka, et Euroopa Liit ei rahastagi ühegi LNG-terminali ehitamist ning nii terminale võib-olla rohkem ei tulegi. Sellisel juhul on ainsaks võimalikuks võitjaks Gazprom. See aga ei saa olla kindlasti meie riiklik eesmärk.
 • Hetkel kuum
Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Enefit Green kasvatas mais elektritootmist kolmandiku võrra
Enefit Green tootis mais 116,1 GWh elektrit, mida on 32,7% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Tootmistulemust mõjutasid peamiselt uued – nii mullu valminud kui ka veel ehitusjärgus tuulepargid Leedus, Soomes ja Eestis, mille toodang moodustas mais ligi 35% Enefit Greeni kogu elektritoodangust.
Enefit Green tootis mais 116,1 GWh elektrit, mida on 32,7% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Tootmistulemust mõjutasid peamiselt uued – nii mullu valminud kui ka veel ehitusjärgus tuulepargid Leedus, Soomes ja Eestis, mille toodang moodustas mais ligi 35% Enefit Greeni kogu elektritoodangust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.