Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Asendamatu noor

  Noorte värbamine on praegu keerulisem kui kunagi varem. Samas ei ole võimalik nende rolli majanduses alahinnata, leiab Selveri juhataja Kristi Lomp.

  Mäletan, kui just vabanenud Eestis oma ülikooliteed alustasin. Õppekoormus oli suur, kuid mulle ei meenu ühtegi kaastudengit, kes täiskohaga tööl ei oleks käinud. Enamasti teenindajana.
  Kõrgemad ootused
  Elu on muutunud mugavamaks ja lapsevanemate raske tööga kätte võidetud elukvaliteet võimaldab nüüd võsukesi märksa kauem hoida oma turvalise tiiva all. See omakorda viib olukorrani, kus noored on töö puhul väga valivad, neil on oma tuleviku elukutse kohta kõrged, sageli ebareaalsed ootused. Enamasti on ootused kõrgemad, kui seda lubavad nende teadmised, kogemused ning tegelik soov midagi saavutada. Uute põlvkondade puhul ei saa töökoha valikul sageli määravaks palk, vaid see, kuidas ennast töökeskkonnas tuntakse: kas töö n-ö ei takista nende päriselu. Nii olemegi olukorras, kus noored on ilma tööta ning samal ajal tuhanded töökohad täitmata.
  Praegu purjetame edukalt nõukogude aja noorte abiga. Suurenenud on pensioniealiste hõivatute arv. Hoopis murettekitavam on tulevik – kui praegu napib lihtsa töö tegijaid, siis kümne aasta pärast ei ole piisavalt pädevaid juhte ja spetsialiste. Pean silmas just neid, kes oma ala läbinisti tunnevad ning on alustanud karjääri lihtsamatest töödest ning saavutanud oma positsiooni organisatsioonist läbi kasvades.
  Hätta ei jää ettevõte, kes võtab kujunenud olukorda arvesse ning on valmis investeerima noorte tööjõuturule sisenemisse. Tihti tähendab see noorele põhjalikku ettevõttesisest väljaõpet, põhiteadmiste ja -oskuste omandamist ning tööandjale loomulikult sellega seoses suuremaid kulutusi. Väljaõpet vajavad ka vanematest töökaaslastest sisekoolitajad, ka nende roll on ajas muutunud. Enam ei piisa põgusast lühikursusest, vaid valmis peab olema pikemaks ja põhjalikumaks sisseelamiseks.
  Tuleviku kliendid
  Selleks, et noori turult kinni püüda, oma organisatsiooni süsteemi kaasata, ei saa vanamoodi jätkata. Uutele noortele pakub huvi kaasaegsete tehnoloogiate juurutamine ja vanade töövõtete muutmine – nende värske vaade tegemistele võib viia ka suuremate protsessimuutusteni.
  Praegused noored tööjõuturul on tuleviku kliendid, nende kaasatus muutustesse viib ettevõtteni, mis on valmis samale kliendile pakkuma talle sobivat ja omast teenust ja kaupa. Koos ettevõtet arendada tähendab mõista ja liikuda ka lähemale tuleviku klientidele ja nende soovidele.
 • Hetkel kuum
Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
USA suured tehnoloogiaaktsiad vedasid Nasdaqi madalamale
USA aktsiad kõikusid kolmapäeval pärast seda, kui Kanada ootamatu intressitõus, Hiina ekspordi üllatav langus ja Pariisis asuva Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt esile toodud majanduslikud vastutuuled tekitasid uusi muresid ülemaailmse majanduskasvu pärast.
USA aktsiad kõikusid kolmapäeval pärast seda, kui Kanada ootamatu intressitõus, Hiina ekspordi üllatav langus ja Pariisis asuva Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt esile toodud majanduslikud vastutuuled tekitasid uusi muresid ülemaailmse majanduskasvu pärast.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
„Arendada Eesti juhtimiskultuuri värskel moel ja parimate juhtidega? See konverents seda kindlasti tegi“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
Häving Dnepril: Kahhovka tammi purustamine ähvardab uputada tuhandeid ukrainlasi
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.