Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Loto erakätesse?

  Valeria Stulova.Foto: Kristjan Petjärv, Redgate Capital, müügijuht

  Missuguse jackpot’i võiks võita Eesti riik, kui Eesti Loto oleks erakätes, selle üle arutleb Redgate Capitali partner Valeria Stulova.

  Tihti öeldakse, et riigiettevõte on ilma omanikuta ettevõte. Et riik omanikuna ei ole võimeline mõtlema äriliselt, ei julge riskida ja kasvatada ettevõtteid suurte hüpetega.
  Veel on öeldud, et Eesti Loto ei ole riigi jaoks kriitilise tähtsusega vara (nagu näiteks on Levira või  Eesti Energia), vaid asub teises äärmuses hasartmängude korraldajana (loe: ebasobiliku käitumise edendaja). Miks peaks see ettevõtte olema riigi omandis?
  Eesti Loto on 2008-2016 rohkem kui kahekordistunud oma käivet – 27,7 miljoni euro pealt 56,9 miljoni peale. Tegemist on kasumliku firmaga, mis maksab Eesti riigile dividende 4-7 miljonit eurot aastas. Lisaks ka tulumaksu dividendide pealt. Ja muidugi ka hasartmängumaksu iga lotopileti pealt. Operatsioonid on efektiivsed – kahekordistades viimase kaheksa aastaga käivet, suutis ettevõte töötajate arvu vähendada –, mis oleks erakordne ka eraettevõtete puhul. Tegeleb vastutustundliku mängimise põhimõtete levitamisega ning toetab hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskust.
  Mis muutuks, kui Eesti Loto oleks erakätes?
  Esiteks, võiks oodata ettevõtte jõulisemat kasvu – uued tooted ja tegevussuunad ning suurem müügikäive. Rohkem hasartmängumaksu laekumisi riigieelarvesse ja selle kaudu rohkem raha teadus-, haridusprojektidele, noortele, sportlastele ja teistele, kes saavad sellest maksust toetust. Võiks seda tõesti oodata, aga kas see kasv ka tuleb – ja kas see kasvutempo oleks kiirem kui ettevõtte senised näitajad seda lubavad?
  Teiseks, kas agressiivsem kasv võib viia selleni, et riik kaotab kontrolli hasartmängu turu üle? Ei usu hästi, kuna kontrolli kehtestatakse eelkõige seadusandluse kaudu ja seda saab teha sõltumata sellest, kas Eesti Loto on riigiettevõte või mitte.
  Kolmandaks, riigil avaneks võimalus realiseerida uusi projekte – saades Eesti Loto mitmete aastate kasum kohe kätte! Võit on suur (jackpot!), aga edasi jääks loota vaid hasartmängumaksu ja dividendi tulumaksu laekumistele.
  Kas Eesti riik võidaks Eesti Loto erastamisest? Võib olla. Riik saab turgu reguleerida igal juhul ja kui on müügist saadava tuluga midagi paremat teha, siis mõju võiks tõesti olla positiivne. Aga müügiga võib ka kaotada – nii nagu jäi 2013. aastal kaotajaks Kreeka, müües 33% riiklikust monopolist OPAP investeerimisfondile Emma Delta. Börsil noteeritud OPAPi aktsia rallis pärast tehingu avalikustamist üle 40% - väärtus, mida Kreeka sisuliselt kinkis uuele omanikule.
  Ehk teisisõnu, Eesti Loto võiks olla erakätes. Aga ei pea olema. Eesti riik saab ise ka kenasti hakkama.
  Pigem võiks mõelda Eesti Loto börsile viimise peale, mille raames müüks riik mitte-kontrolliva osaluse kohalikele ja rahvusvahelistele investoritele. Suur ja korralik kasvuettevõte, kes võiks elavdada kohalikku börsielu, tekitaks huvi nii institutsionaalsete kui ka jaeinvestorite sees. Kui Eesti inimene ostab lotopileti, lootes suurele võidule, siis äkki oleks ta valmis ostma Eesti Loto aktsia, saades selle kaudu osa ettevõtte edust?  
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Karl-Eduard Salumäe: lugupeetud ministrid, äkki leidub mõni mõte
Ideid ja lahendusi, kuidas riigi tulusid kasvatada, peaks valitsuskabinetist praegusest palju rohkem tulema, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Ideid ja lahendusi, kuidas riigi tulusid kasvatada, peaks valitsuskabinetist praegusest palju rohkem tulema, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
USA tööjõuturg jahtus oodatust rohkem
USA vabade töökohtade arv langes madalaimale tasemele alates 2021.aastast. See on märk tööjõuturu jahtumisest. Langus on laiapõhjaline ning hõlmab erinevaid sektoreid, vahendas Bloomberg.
USA vabade töökohtade arv langes madalaimale tasemele alates 2021.aastast. See on märk tööjõuturu jahtumisest. Langus on laiapõhjaline ning hõlmab erinevaid sektoreid, vahendas Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Helenius börsiettevõtte juhi äkktagandamisest: parem õudne lõpp kui lõputa õudus Täiendatud!
“Parem õudne lõpp kui lõputa õudus,” ütles Soome päritolu ärimees Joakim Johan Helenius, kes on puidkiudplaatide tootja ASi Nordic Fibreboard nõukogu esimees ja suuraktsionär, ettevõtet lühikest aega juhtinud Aigar Kallase tagandamise kohta.
“Parem õudne lõpp kui lõputa õudus,” ütles Soome päritolu ärimees Joakim Johan Helenius, kes on puidkiudplaatide tootja ASi Nordic Fibreboard nõukogu esimees ja suuraktsionär, ettevõtet lühikest aega juhtinud Aigar Kallase tagandamise kohta.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Seda pole varem olnud: Kreeka oliivikasvatajad peavad saaki valvama
Kreeka oliivikasvataja Panagiotis Tsafaras on viimasel ajal olnud sunnitud patrullima kaks korda päevas, et saaki varaste eest kaitsta, kirjutab Reuters.
Kreeka oliivikasvataja Panagiotis Tsafaras on viimasel ajal olnud sunnitud patrullima kaks korda päevas, et saaki varaste eest kaitsta, kirjutab Reuters.
Elu läheb edasi: kaupmehed loodavad, et suveks on maksutõus meelest läinud
Kaubanduses tegutsejate sõnul on muutustega kohanemine nende jaoks rutiin ja kuigi keerulisem majandusolukord ja käibemaksu tõus jahutavad talvel inimeste ostuhimu, loodavad nad aasta teisel poolel kasvu näha.
Kaubanduses tegutsejate sõnul on muutustega kohanemine nende jaoks rutiin ja kuigi keerulisem majandusolukord ja käibemaksu tõus jahutavad talvel inimeste ostuhimu, loodavad nad aasta teisel poolel kasvu näha.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.