Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvarahai piinad

  Kalle AronFoto: Erakogu

  Üüriinvestor võib edukalt raha teha ka tänase kõrge hinnatasemega turul, seades endale realistlikke pikaajalisi eesmärke, kirjutab Scandium Kinnisvara arendusjuht Kalle Aron.

  Kuna kortereid on müügis palju ja hinnad on aastate jooksul kõvasti tõusnud, on väikeinvestorite kinnisvaraarendus ehk vanade korterite renoveerimine hinnalisaga müümise eesmärgil. Korterit renoveerides – juhul kui seda teeb algaja – on palju tundmatuid muutujaid: ehituse tegelik maksumus, tegelik valmimisaeg, soovitud hinna realistlik hindamine. Kui üks neist muutujatest ei realiseeru vastavalt soovitule, võib renoveeritud korteri müük olla väga vaevaline.
  Teine valdkond on kinnisvarasse investeerimine väljaüürimise eesmärgil. Kui elamispindade ostmine majanduslanguse tingimustes langeb ning püksivöö pingutuse tagajärjel loobutakse ka suurematest üüripindadest, siis vajadus soodsama elukondliku üürikinnisvara järele säilib. Eriti kehtib see meie pealinnas, kus rahvastikuarv kasvab iga kvartaliga. Väikese ja keskmise portfelliga kinnisvarainvestorid on seda mõistnud ja on seetõttu asunud jahtima kindlate parameetritega kortereid.
   
  Üüriinvestorit huvitab täna eelkõige:
  väike korter, kus on olemas kõik eluks vajalik, sealhulgas kööginurk ja vannituba koos tualetiga. Mida väiksem on korter, seda madalam on sisenemishind ja seda suurem on tootlus. Kõige magusamad üürikorterid on alla 20 ruutmeetri nutika planeeringuga ühikud;
  hea asukoht tulevaste üüriliste vaatevinklist ehk lähedus kõrgkoolidele, töökohtadele ja ühistranspordile. Kuna väikeseid kortereid üürivad soodsate kulude tõttu nii tudengid kui noored spetsialistid, on hea asukoht määrava tähtsusega sobiva üürniku kiirel leidmisel;
  haldamise lihtsus. Pole midagi tüütumat kui pommitada üürnike e-kirjadega, et raamatupidaja pole see kuu veel veenäite saanud. Kui korteri arendaja on tehnosüsteemide projekteerimisel panustanud automatiseerimisse, liiguvad vee ja elektri näidud ise haldurini, paremal juhul otse raamatupidaja arvutisse;
  väikesed kõrvalkulud mängivad rolli pikaajalise üürilise leidmisel. Tänased üürnikud on väga informeeritud ja kõrvalkulude suurus on üks esimesi küsimusi, milleks tuleb valmis olla. Vanad paneelelamud ja halva soojusisolatsiooniga puumajad jäävad siin uusarendustele kõvasti alla. Kui turg peaks tõesti kukkuma ning konkurents tihenema, on just madalad kommunaalid need, mis võivad saada määravaks, kas korter seisab tühjana või leiab üürniku;
  võimalus osta mitu ühikut samas majas või arenduses aitab portfelli suurendada ilma, et administratiivsed kulud hüppeliselt suureneksid. Lihtsam on sisustada kahte või enamat identset korterit, käia neid koos huvilistele näitamas, jälgida kommunaalarveid ja suhelda ühistuga.
  Loomulikult on ka skeptikuid, kes juba mõnda aega hoiatavad kinnisvaraturust (ja laiemalt kõigist investeerimisturgudest) eemale hoida. Kuna majanduslanguse saabumist ei oska keegi täpselt ette näha, võib vaba raha kontol hoidmine venida pikaks ja saamata jäänud tulu näol ka kulukaks.
  Investor, kes ei soovi käed rüpes krahhi oodata, mille saabumine võib võtta veel aastaid, võiks valida investeerimishorisondiks 15-20 aastat ja mitte lasta end mõjutada lühiajalistest turukõikumistest. Pole niivõrd oluline, mis saab, kui korteri turuhind langeb 30%, tähtsam on omada plaani juhuks, kui saadav üüritulu langeb 30% või on korter kuu aega tühi. Väiksed korterid, mis vastavad eelpool kirjeldatud  nõudmistele, on kriisi ajal üürnike seas kõige nõutum kaup.
   
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.