Rain Rätt • 3. oktoober 2017 kell 3:00

Tallinna üüriturg paisub

Tallinn  Foto: Meeli Küttim

Tallinna üüriturgu toidavad suuresti mujalt Eestist siia saabuvad elanikud, kirjutab Ober-Hausi hindaja Rain Rätt.

Majanduse areng on tsükliline. Igale tõusule järgneb langus. Kus on omadega praegu Eesti, eelkõige Tallinna kinnisvaraturg, on võimatu öelda.

Isegi kõige paremini informeeritud institutsioonid ei osanud II kvartali nii võimsat majanduskasvu ennustada. Majanduskasv on aga seotud kinnisvaraturuga. 2007. aasta kevadel arvasid veel palju turuosalised, et kõik läheb samamoodi edasi nagu 2004–2006, aga ei läinud. Lisaks võib Eesti kinnisvaraturgu ootamatult mõjutada mõni välistegur, nagu Rootsi kinnisvaraturu ülekuumenemine või rahvusvahelised pinged. 

Kindlasti hakkavad kinnisvaraturgu mõjutama ühel hetkel saabuv intresside tõusutsükkel ja praegu järjest tugevamaks muutuv konkurents arendajate vahel. Paari lähema aasta jooksul alustatakse tõenäoliselt paari arendusprojektiga, mille maht on 1000–1500 korterit.

Kindel on aga see, et Tallinna kinnisvarauru uute korterite maht ei saa igal järgneval aastal kahekordistuda. See ei ole jätkusuutlik. Viimaste aastate jooksul on turgu vedanud eelkõige palgakasv ja laenuintressi madal tase.

Kõik projektid ei ole ka viimase viie aasta jooksul edukad olnud. Mida rohkem räägitakse meedias kinnisvarasse investeerimisest, seda lähemale jõuab turu tipp.

Tallinna üüriturgu toidavad paljuski mujalt Eestist siia saabuvad elanikud. Üüriturul võib varsti näha tõenäoliselt mitmesajast korterist koosnevaid arendusprojekte, mis on projekteeritud spetsiaalselt üürimajadeks ja mis hakkavad tekitama siiani suhteliselt edukalt tegutsenud väikeinvestorite vahel konkurentsi. Suurtele investoritele on raha odavam ja saab tekitada olulise mastaabiefekti.

Kogu kinnisvaraturule on tervislikult mõjunud pankade konservatiivsem laenupoliitika, mis hoiab ära järjekordse mulli tekkimise. Korteriturgu on hakanud mõjutama uute korterite kiire müügipakkumiste arvu kasv, mis pidurdab vanemate korterite hinna tõusu. Samuti on pikenenud müügiperioodid. Turusituatsioonile, kvaliteedile ja asukohale mittevastava hinnaga objektide vastu võib üldse huvi puududa ja arendajad on sunnitud hindu korrigeerima.

Hetkel kuum