Liina Laks • 16. mai 2018 kell 3:00

Poliitikas võib kaasa rääkida igaüks

Liina Laks  Foto: Andras Kralla

Et ettevõtjad nüüd, loetud kuud enne uusi valimisi, seljad kokku panid ja riigireformi plaane välja hauduma hakkavad, on hästi ajastatud käik, kirjutab ajakirjanik Liina Laks.

Kindlasti tahab ärirahvas lõigata poliitilist profiiti, soojendada suhteid inimestega, kes siis uues valitsuses otsuseid langetama hakkavad. Muidugi on hea, kui käpp sees, sest siis on tellimust esitada lihtsam.

Demokraatiale on hea, kui riiki puudutavate küsimuste üle mõtleb kogu rahvas, mitte ainult elukutselised poliitikud. Meil on see kuidagi imelikuks läinud: nii kui keegi mingi mõttega välja tuleb, hakatakse kohe tõupaberit otsima ja uuritakse, kas arvaja on ikka oma ala proff. Muidugi on hea, kui on proff. Aga võib-olla on lihtsalt mõtlev inimene. Ega see, et ta hommikust õhtuni Toompeal istu, tähenda ju seda, et tal ajumaht väiksem oleks.

Ja ongi hea, kui nüüd ärimeeste algatus ja välja käidavad punktid diskussiooni tekitavad. Toodagu nii palju ja kas või lolle ideid enne otsustamist lagedale kui võimalik! Siis saab ehk keegi targem enne seadusesse raiumist käe vahele ja hullemad prohmakad ära hoida.

Kuna valitsuse stiil kipub olema ikka selline, et kõigepealt jorutame, siis teeme – ja alles siis mõtleme –, siis tooks väike vaidlus ehk ka kvalitatiivse hüppe kogu seadusandluses. Mitte nii, nagu juhtus selle tulumaksureformiga, kus idee oli hea, aga teostus logiseb. Kui inimene on oma tulud sendi pealt välja kalkuleerinud, aga juhtub, et kuskilt tiksub hoiuseintressi vähem kui euro jagu pangakontole, ja maksu-ja tolliamet saadab „limiit on lõhki“-teateid, on asi viltu läinud.

Hetkel kuum