Artikkel

  Sooduspakkumiste maagia saab avalikuks

  Eneken TikkFoto: Ellex Raidla

  Reedest jõustuv Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärus (see kuulus lühend GDPR) annab igaühele võimaluse vaadata e-riigi ja andmemajanduse kulisside taha, kirjutab Ellex Raidla nõunik Eneken Tikk.

  Riik, kes on infotehnoloogiale kujundanud ühiskonna toimimise ja isegi eluviisi, peab tagama oma süsteemide ja andmekogudes sisalduvate isikuandmete turvalisuse. Ettevõtted, kelle jaoks iga andmeühik on kulda väärt, peavad avaldama klientidele oma sooduspakkumiste maagia.
  Teisisõnu võib iga Eesti ja ELi elanik alates 25. maist 2018 astuda mis tahes ettevõttesse või riigiasutusse ja pärida aru tema andmete töötlemise kohta – millised andmed tema kohta olemas on, mis eesmärkidel neid töödeldakse ja kellele edastatakse. Vastused neile küsimustele peaksid asutustel selleks ajaks varnast võtta olema. 
  Isikuandmete kaitsega seotud küsimuses peaks nüüd riigiasutustes ja paljudes ettevõtetes andmesubjekte abistama selleks spetsiaalselt määratud andmekaitsespetsialistid.
  Küberjulge Eesti
  Isikuandmeid – ja nendeks on füüsiliste isikute kohta käivad mis tahes andmed – töötlevate infosüsteemide omanikud ja haldajad peavad oma süsteemides rakendama meetmeid, mis tagavad andmete turvalisuse, sh vastavalt töötlemise eesmärgile kas andmete konfidentsiaalsuse  – välistamaks nende sattumise volitamata isikute kätte –, käideldavuse ehk kättesaadavuse seal ja siis kui vaja ning tervikluse, et andmed oleks kättesaadavad vajalikus koosseisus ja ulatuses. Turvameetmed peavad vastama võimalikele riskidele, sealhulgas äritegevusega kaasnevatele riskidele – näiteks on finantsettevõtetel võimalik eeldada, et kurikaelu huvitavad krediitkaardiandmed – ja poliitilisele riskile.
  Viimane tähendab, et Eesti jaoks on iseenesestmõistetav, et meie geopoliitiline olukord nõuab kõrgendatud tähelepanu riigi, elutähtsate teenuste osutajate ja oluliste infosüsteemide vastu suunatud rünnetele ja ründekatsetele. Kujundatud kuvand Eestist kui küberjulgest riigist nõuab, et infosüsteemid ja taristu peaks vastu võimalikele küberrünnetele nii ida kui lääne poolt. Kui otsesõnu nõuab GDPR edaspidi kodanike teavitamisest isikuandmetega seotud rikkumisest, siis sisuliselt peab iga asutus suutma andmekaitsemeetmete asjakohasust ja piisavust andmekaitse järelevalveasutusele igal ajal põhjendada.
  Andmed on raha
  Ka ettevõtete andmetöötluspraktikad peaksid sellest nädalast olema selged ja läbipaistvad. Seega ei tohiks senisest rangemad isikuandmete kaitse nõuded jätta külmaks kedagi, kel ükski plastikkaart rahakotis. Andmed on sõna otseses mõttes raha ja iga sooduspakkumisega säästetud sent on kulla väärtusega ettevõttele, kes allahindluse vastu "vahetatud"ostuinfot analüüsides (ja vahel seda ka edasi müües) saab kliendi rahakotist kätte kümneid, sadu ja tuhandeid eurosid. Sooduspakkumiste maagia peaks alates reedest kõigile avalikuks saama, sest üldmäärus nõuab läbipaistvust nii andmete töötlemise eesmärgi kui viiside osas. 
  Kas ja kui palju inimesed oma andmete vastu huvi tunnevad, on miljoniküsimus. Seekordne Euroopa Liidu isikuandmete kaitse reform on rajatud eeldusele, et kodanikud, kes väidavad end oma privaatsuse ja turvalisuse pärast muretsevat, kontrolli andmete üle enda kätte võtavad. Kui inimeste huvi andmete köögipoole vastu jääb leigeks, kasvab Suur Vend tulevikus veelgi suuremaks.
  Autor: Eneken Tikk
 • Hetkel kuum
Sirje Potisepp: peaminister, tubli! Aga julgeolek on laiem mõiste
Kõige rohkem ootan uuelt valitsuselt pikaajaliste eesmärkidega strateegilist tööstuspoliitika kujundamist, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kõige rohkem ootan uuelt valitsuselt pikaajaliste eesmärkidega strateegilist tööstuspoliitika kujundamist, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Turud rahunevad pärast suuremat langust
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Pangamurede laabumine tõi USA börsidele kergenduse
USA peamised aktsiaindeksid liikusid täna pärast nädalavahetuse Credit Suisse'i ülevõtuteadet kergendatult ülespoole.
USA peamised aktsiaindeksid liikusid täna pärast nädalavahetuse Credit Suisse'i ülevõtuteadet kergendatult ülespoole.
Reaalajas börsiinfo
See, mis on kohalikule turistile tavapärane, paneb välismaalase rahakotiraudu avama
Kuigi loodust on eestlaste ümber igapäevaselt väga palju, on kohalike huvi oma looduses pakutavate turismiteenuste vastu üha kahanev, rääkis Nature Tours Estonia matkajuht Kristina Traks saates „Turismitund“.
Kuigi loodust on eestlaste ümber igapäevaselt väga palju, on kohalike huvi oma looduses pakutavate turismiteenuste vastu üha kahanev, rääkis Nature Tours Estonia matkajuht Kristina Traks saates „Turismitund“.
Emotsionaalne esinemine Gaselli Kongressil: et maal äri ajada, pead olema lihtsalt hea inimene
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Läti joobes juhtidelt konfiskeeritud autod jõudsid Ukrainasse
Esimesed kuus Lätis joobes juhtidelt konfiskeeritud sõidukit jõudsid Ukrainasse, „Sõidukid on ukrainlastele üle antud ja kõik on korras," ütles Twitterconvoy algatuse juht Reinis Poznaks Läti raadiole.
Esimesed kuus Lätis joobes juhtidelt konfiskeeritud sõidukit jõudsid Ukrainasse, „Sõidukid on ukrainlastele üle antud ja kõik on korras," ütles Twitterconvoy algatuse juht Reinis Poznaks Läti raadiole.
Operail müüs maha viimased rendivagunid
Riigi raudteeäri Operail pakkis edukalt kokku vagunirendiäri, ettevõte pääses idaturul tegutsemisest, kuid vabastas end ühtlasi 99% kasumist.
Riigi raudteeäri Operail pakkis edukalt kokku vagunirendiäri, ettevõte pääses idaturul tegutsemisest, kuid vabastas end ühtlasi 99% kasumist.
Raadiohittideks said turgudel toimuvat kajastavad saated
Äripäeva raadio lõppeva nädala enimkuulatavad saated keskendusid pea eranditult turgudel toimuva analüüsimisele, hindamisele ja edasise prognoosimisele.
Äripäeva raadio lõppeva nädala enimkuulatavad saated keskendusid pea eranditult turgudel toimuva analüüsimisele, hindamisele ja edasise prognoosimisele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.