Artikkel
 • Jaga lugu:

  Töösuhete salapärane allhoovus

  Pille RoomFoto: Raul Mee

  Ma ei ole kohanud juhti, kes ei tahaks olla hea juht. Ent sageli ei taipa juhid, mil moel nad eetilisi piire ületavad, kirjutab Pille Room.

  Äri on armutu valdkond ja kes kasumit ei teeni, see sureb välja. Ja keda siis kogu see eetilisuse üle jauramine aitab? Kui seadust järgides tehakse majanduslikult õiged otsused, siis peakski ju kõik korras olema, ja võib edasi toimetada. Ajalugu näitab aga, et ebaeetiline juhtimine mitte ainult ei kahjusta (Volkswagen, Uber, Facebook jne), vaid kukutab gigantseid ettevõtteid (Enron). Paljud uuringud näitavad seost eetilise juhtimise ja töötulemuste vahel.
  Võimalusi eetilist juhtimist ettevõttes edendada on mitu: muuta otsustamisprotsessid läbipaistvamaks, otsuseid põhjendada, teadlikkust suurendada ja luua eetikakoodeksid, käitumisnormid ja mõõta töötajate heaolu. Usaldusväärsus, kuulamisoskus, läbimõeldud otsused ja otsustusprotsessi kaasamine ning austav suhtumine kõikidesse kolleegidesse on kõik mõõdetavad. Kes arvab, et eetikakoodeksi või käitumisnormide kirjapanemine on liiast, peab arvestama, et ees ootavad vaidlused, mis on eetiline, sest igal inimesel kipub olema oma isiklik moraalikoodeks.
  Põhimõtetes tasub kokku leppida
  Eetilises juhtimises on palju tunnetuslikku, mida koolis ei õpetata ja mida mõnesse dokumenti (koodeksisse) kirja panna on raske. Siiski saab kirja panna ootused käitumise kohta, mida juhtimisotsuseid tehes arvestatakse ja kuidas ebaeetilisele käitumisele reageeritakse. Kas näiteks on eetiline, kui juht oma alluvate ideid enda omadena esitleb? Mõnes muus kontekstis öeldakse sellise nähtuse kohta plagiaat ja sellele võib järgneda karistus, aga tööolukordades tuleb seda sageli ette. Kas on eetiline omada alluvate seas lemmikuid ja teha neile erandeid? Kas on eetiline võtta endale au õnnestumiste eest, kuid süüdistada alluvaid ebakompetentsuses, kui projekt ebaõnnestub?
  Juhtimine on pidev tasakaalu otsimine ettevõtte eesmärkide, töötajate soovide, klientide nõudmiste, turuolukorra muutuste ja enda isiklike võimete piiril. Ideaalseid inimesi pole olemas, ideaalseid juhte pole olemas. Ette võib tulla väga keerulisi olukordi, kus on valida halva ja veel halvema variandi vahel. Tahtmatult tekkinud vead peaksid olema andestatavad, sest eks nii õpitaksegi koos töötama (ja elama). Ja vigu andestataksegi, kui töötajad tunnetavad, et juht väärtustab inimesi rohkem kui tööalaseid norme. Võimu kuritarvitamine ja töötajalt väärikuse võtmine on aga kindlasti ebaeetiline juhtimine.
  Head töösuhted on alati vastastikused, aga nende loomine algab juhtimistasandist. Eetilisuse aspekt juhtimises võib tunduda tähtsusetu detailina, nõrgalt tajutava jõuna, allhoovusena, kuid kõige püsivamat mõju avaldavadki nõrgalt tunnetatavad, kuid ajas püsivad jõud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Marko Pomerants: mida targem oled, seda hullem on läbikukkumine
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Livonia müüs Hortese juhtidele maha
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.