Artikkel

  Ka ajakirjanik vastutab oma sõnade eest

  Kas valeväidete ajalehes avaldamise eest vastutab üksnes toimetus või lasub osa vastutusest ka konkreetse artikli kirjutanud ajakirjanikul? Hiljuti asus kohus seisukohale, et eksimuse eest vastutab siiski ka ajakirjanik, kirjutavad advokaadibüroo Lextal advokaadid Oliver Nääs ja Diana Minumets.

  Oliver Nääs
  Vabadusega kaasneb vastutus. Ajakirjanduse mõjuvõim ühiskonnas üha kasvab. Paljude inimeste saatus otsustatakse just leheveergudel või teleekraanil. Ajakirjanikult vastutuse äravõtmine ohustaks ajakirjanduse ühiskondlike eesmärkide ja rollide täitmist, kuna vastutuse puudumine soodustab rikkumisi. Ajakirjanduse, aga ka kirjanduse üldisemalt usaldusväärsusele ei tule kasuks see, kui artikli või raamatu autori poolt avaldatu eest vastutaks üksnes ajalehe või raamatu väljaandja.
  Enda nime lisamisega konkreetse artikli juurde taotlevad ajakirjanikud isiklikku kasu kas või enda kutsetegevusega kaasneva tuntuse suurendamise teel. Kapitalistlikule ühiskonnale iseloomulikult tuleb isikliku kasu tagaajamisel arvestada ka teiste isikute õigustega ning nende rikkumise korral kohustusega tekkinud kahju hüvitada. Seda arvestas ka kohus kaasuses Margo Tomingas vs. Postimees, kui pani valeandmete esitamise eest ajakirjandusväljaande kõrval vastutuse ka konkreetse loo kahele autorile isiklikult.
  Ajakirjanikud olid need, kes said vihje ning kellel lasub ajakirjanduseetika kohaselt kohustus kontrollida saadud teabe tõele vastavust. Tomingas vs. Postimees kohtuasja kontekstis on seepärast põhjendamatu viidata „meistriklassi“ kuuluvale ajakirjandustööle USA 1972. aasta presidendivalimistel (Watergate’i afäär), nagu seda tegi Postimees oma 16.11.2018 arvamusartiklis "Ühe kohtulahendi kolm õppetundi". Ajakirjanikele tasub siinkohal meenutada, et anonüümselt allikalt saadud vihje peaks olema üksnes ajendiks ja suunanäitajaks sinna, kus uuriva ajakirjanduse tegelik töö alles algab. Allikalt saadud info avaldamine ilma ajakirjandusliku uurimistööd tegemata ei vasta aga kindlasti ajakirjanduseetika nõuetele, rääkimata „meistriklassi“ kuulumisest.
  Lekitamine on suurem probleem
  Kui ajakirjaniku poolt kontrollimatu fakti avaldamisega eksimist saab veel kuidagi pidada tööõnnetuseks, siis teadlikult valitud halvustavat keelekasutust enam mitte. Nende ajakirjanduseetiliste minetuste kõrval on selle kaasuse tegelik lahendamata probleem aga hoopis küsimus sellest, miks ilmuvad ajakirjanduses kriminaaltoimikust pärinevad väited, olgugi et valesti tõlgendatuna. Selleks, et need väited ajaleheveergudel ilmuda said, pidi keegi õiguskaitse- või kohtusüsteemis seadust rikkuma.
  Riik ei tohiks sellistesse juhtumitesse suhtuda kergekäeliselt, kuna need jäävad varju heitma kogu õiguskaitse- ja kohtusüsteemile. Kriminaaltoimikust pärinevate ning anonüümselt lekitatud kohtueelse menetluse andmete kajastamine leheveergudel on tegelikult suur probleem, millele riik ei ole aastate jooksul päitseid pähe saanud.
  Advokaadibüroo LEXTAL esindas kõnealuses kohtuasjas Margo Tomingast.
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Hinnatõusu suurimaks mõjutajaks oli jaanuaris toit
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
USA tahab Vene alumiiniumile kahekordset tolli kehtestada
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Olulisemad uudised

Naftamaailma uus oluline tegija - India muudab Vene nafta Läänele paslikuks kütuseks
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.