Artikkel
 • Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta

  Äripäeva kolumnist Üllar Priks ehk Myrakas hoiab lugejaid kursis, kuidas läheb tema toitlustusäril, hiljuti asutatud osaühingul Suur M.Foto: Maarika Kauksi

  Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.

  * Toimetuse märkus: loo esialgsest versioonist oli artikli lõpp välja jäänud. Vabandame eksituse pärast.
  Kui olin oma äriplaani kaitstud saanud ning õppejõu kiituste ja sooja käepigistuse saatel ettevõtluskoolituse lõpudiplomit vastu võtsin, valdas mind viivuks tunne, nagu oleksin midagi üüratult suurt korda saatnud. Olin nagu ilma suurema rüseluseta kerkinud nende tüüpide sekka, kes vihisevad ringi kosmoses, leiutavad vähiravimeid, panevad vaikima kahureid või vormistavad kargest kaevuveest maitsvat punaveini. Kasutades naabrimehe sõnu: nii kõva vend, et murra või kaigas p****e pooleks.
  Tõtt-öelda ei tulnud mu hallolluse kitsamateski koridorides jutuks, et ma ei võiks töötukassalt toetust saada. "See kutt on geenius! Pange rahalaevad teele! Kas te ei näe, kuidas maailm ägab muutuse ootuses ja see suurepärane roostes pirukatrandulett on võimeline aplate omnivooride silmad avama! Avanti!" Umbes niisuguseid kõnesid kujutasin ette kostvat komisjonilaua ümber, mis mu äriplaani servast servani värskelt läbi on menetlenud.

  Üllar Priks, sõpradele-tuttavatele Myrakas, on kirjanik, kolumnist, muusik ja kirglik kokk. Tätoveeritud tsiklist, kes on kirjutanud lasteraamatu. Ja nüüd siis ka toitlustusettevõtja.

  Eelmises sissekandes kirjeldas Myrakas, kuidas ta toiduauto bisnise käimalükkamise kõrvalt veokijuhi load nagu naksti ära tegi.

  Nädalad kulgesid veokit kaigaste vahele parkides, kahveltõstukiga tünne tõstes ja kõikvõimalike ohtlike veoste leppekoode pähe õppides. Vahel küll vaatasin noid kaabude poole kaldu ja käiguvahetusest puhkavat kätt tõrviku järele sirutada soovivaid kaasõppureid ja mõtlesin, et … kuidas ometi? Ja miks? Mulle meeldib hirmsasti juhtida suuri masinaid, aga kui selleks peab olema kibestunult räuskav nailonsokkloom, peaks vist veel ringi vaatama. Õnneks on ju papp kohe-kohe arvele potsatamas.
  Aga kõigepealt potsatas postkasti hoopis kiri. Ja kui ma seda lugesin, potsatasin ise toolist mööda otse värskelt poleeritud laminaatparketile, nii et mu kannikast pooleteist sentimeetri kaugusel kangeks tõmmanud kassi vurrud lööklaines looma kukla peal sajandiksekundiks Mihkel Raua eitamisfaasi meenutava patsi moodustasid.
  Kiri tuli töötukassast, kuid ei sisaldanud kaugeltki oodatud rõõmusõnumeid.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tööstur praegusest olukorrast: õpetame töötajaid ümber, aga ei koonda
Oleme praegu keskendunud sellele, et oma töötajaid rotatsiooni korras ümber õpetada teistele töökohtadele, mis on tõhusamad, rääkis ventilatsiooniettevõtte ETS NORD juhatuse esimees Urmas Hiie.
Oleme praegu keskendunud sellele, et oma töötajaid rotatsiooni korras ümber õpetada teistele töökohtadele, mis on tõhusamad, rääkis ventilatsiooniettevõtte ETS NORD juhatuse esimees Urmas Hiie.
Kuidas ETFidest maksuefektiivselt tulu kätte saada
Kuidas käib ETFidelt teenitud tulu maksustamine juhul, kui investeerime neisse ettevõtte alt?
Kuidas käib ETFidelt teenitud tulu maksustamine juhul, kui investeerime neisse ettevõtte alt?
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Tippjuhi õppetund skandaalist: isegi kui tõde on valus, tuleb see välja öelda
Saates "Juhi jutud" on külas Eesti parimaks rahapesuvastase võitluse eksperdiks nimetatud Rahapesu Andmebüroo juht Matis Mäeker, kes räägib, miks on kriisid head ja mida on ta keerulistest ning skandaalideks paisunud hetkedest õppinud.
Saates "Juhi jutud" on külas Eesti parimaks rahapesuvastase võitluse eksperdiks nimetatud Rahapesu Andmebüroo juht Matis Mäeker, kes räägib, miks on kriisid head ja mida on ta keerulistest ning skandaalideks paisunud hetkedest õppinud.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Venemaa kaotas nafta-gaasitulust poole
Venemaa eelarvesse on selle aasta viie kuuga laekunud 19 protsenti vähem tulu kui aasta tagasi, eriti suur kukkumine on tabanud nafta- ja gaasitulusid – 50 protsenti, kirjutab Vene väljaanne Kommersant.
Venemaa eelarvesse on selle aasta viie kuuga laekunud 19 protsenti vähem tulu kui aasta tagasi, eriti suur kukkumine on tabanud nafta- ja gaasitulusid – 50 protsenti, kirjutab Vene väljaanne Kommersant.
Vabade töökohtade arv kahanes 12 protsenti Koondamised puudutasid 6000 inimest
Selle aasta esimeses kvartalis oli Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides kokku 11 461 vaba ametikohta, mida on 12% vähem kui mullu samal ajal, teatas statistikaamet.
Selle aasta esimeses kvartalis oli Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides kokku 11 461 vaba ametikohta, mida on 12% vähem kui mullu samal ajal, teatas statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.