19. aprill 2013 kell 11:41

Ligi: Kreekale antav abi teenib intressi

19.04 Äripäev kurvastab valitsuse "retoorika" üle, mis olevat lubanud 2010. aastal Kreeka võlakirjadest tulu, nüüd aga olevat valitsus loobunud teenitud intressidest.

Ma ei häbene tunnistada, et olen 2010. aastaga võrreldes targemaks saanud, aga ka mitte seda, et saan jääda kõige juurde, mida 2010. aastal rääkisin.

Kreekale antud garantiid ja laenud, ehkki Eestil oli neis osalemiseni siis veel palju aega, olid siis ja on endiselt intressi teenivad investeeringud. Endine on ka see, et seda investeeringut ei tehtud siiski mitte otsese, vaid kaudse tulu teenimise eesmärgil, ja et endiselt on vaja selguse nimel rõhutada, et Kreekale ei anta tagastamatut, vaid intressi teenivat tagastatavat abi.

Kuigi uus ei ole ka raha Kreekale tagastamise fakt. Otsus puudutab Euroopa Keskpanga teenitud kasumeid Kreeka võlakirjadelt, mis tekkis seal väärtpaberituru programmi ajal. Väärtpabereid osteti teiseselt turult „trükitud“ raha eest eesmärgiga Kreeka võlga vähendada, sest see oli nominaalväärtuses ja teenis nominaali pealt ka intresse, müügil oli aga alla poole hinnaga nominaalist. Otsus sellest kasumist loobuda oli täielikult Euroopa Keskpanga oma ja loogiliselt seletatav selle kasumi tekkimise põhjusega. Tulu tagastatakse juriidiliste põhjustel esmalt Eesti Pangale ja seejärel riigieelarvesse kandmise kaudu.

Tagastamine ei ole seotud Eesti osalemisega ESMs või EFSFs, nii et 2010. aastal öeldu oli tänases vaates ettenägelik, mitte lühinägelik.

Autor: Vilja Kiisler, Jürgen Ligi

Hetkel kuum