Tõnu Mertsina • 3. mai 2013 kell 4:15

Poliitiline kindlustunne aitaks euroala majandust

Pikaleveninud majanduskriis kurnab euroala riikide valijaid ja poliitikuid. See süvendab vigade tegemise ohtu poliitikas ning võib suurendada populistlike poliitikute mõjulepääsemise võimalust, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Pikaleveninud majanduskriis kurnab euroala riikide valijaid ja poliitikuid. See süvendab vigade tegemise ohtu poliitikas ning võib suurendada populistlike poliitikute mõjulepääsemise võimalust.Populistide võimulesaamine võib omakorda seisata vajalikud, kuid mõnikord ebapopulaarsed reformid. Kui reformid peatuvad, võib see aga vähendada turgude kindlustunnet, millega kaasneks taas  äärealariikide rahastamiskulude kasv ning  majanduskasvu taastumise aeglustumine.

Eesti majanduskasvu kiirenemine eeldab välisnõudluse paranemist, mis sõltub olulisel määral turgude kindlustundest poliitiliste valikute suhtes. Kahjuks peame maailmakaubanduses marginaalset rolli täitva väikeriigina leppima peokülaliste nimekirja tagumises järjekorras olemisega. Esmalt jõuab globaalse majanduskasvu kiirenemine meie peamiste kaubanduspartneriteni euroalal, Rootsis ja Venemaal ning alles siis saame meie oma osa.

Millal võib oodata majandusaktiivsuse laiapõhjalisemat paranemist, seda loe tänase Äripäeva paberväljaandest.

 

Hetkel kuum