• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ÄP: Delfi kaotus toob sisukama kommentaariumi

  Eile jõudis avalikkuseni märkimist väärt uudis Euroopa inimõiguste kohtust. Eestis kolm astet läbinud Delfi ja praamiärimees Vjatšeslav Leedo vaheline kohtuasi lõppes Euroopas samamoodi nagu Eestiski: Delfi kaotas. Kohus leidis, et uudisteportaal Delfi peab vastutama sobimatute anonüümsete kommentaaride eest.

  Äripäev peab kohtuotsust positiivseks, sest see võib oluliselt muuta meediafirmade senist suhtumist kommentaaridesse. Kui siiani on vastutust kommentaaride sisu eest üritatud lükata anonüümsete kommenteerijate kaela, siis kõik antud kaasuses langetatud kohtuotsused peavad vastutajaks siiski seda veebiväljaannet, kus kommentaar ilmus.
  Mis Delfi ja Leedo vahel juhtus? Delfi avaldas 2006. aasta 24. jaanuaril artikli “SLK lõhkus plaanitava jäätrassi”, mis kogus  185 kommentaari. Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo pidas paarikümmend neist enda au ja väärikust solvavaks ning esitas kohtule hagi poole miljoni krooni peale. Tõsi, kõigepealt saatis ta selle nõude otse Delfile ja alles viimase keeldumise peale raha maksta pöördus kohtusse. Ka Äripäev soovitab solvava kommentaari korral esmajärjekorras alati pöörduda väljaande poole, kes kohe väärikust riivanud kommentaarid eemaldab, nagu ka Delfi tegi.
  Leedo apelleeris aga sellele, et väljaanne peab vastutama kommentaaride eest juba enne nende avaldamist ja solvavate kommentaaride tagantjärele mahavõtmine pole piisav. Suurem osa meediast käitub praegu mustri järgi, et  kommentaaridest eemaldatakse omal algatusel operatiivselt roppused ja sõim ning solvangud võetakse maha siis, kui solvangu sihtmärk seda nõuab.Antud kohtuotsus aga võib sundida meediafirmasid toimetama kommentaare juba enne nende avaldamist. Ka Äripäev mõtleb hetkel, mida oma veebis ilmuvate kommentaaridega ette võtta.
  Muidugi tundub see esmapilgul ahistav ja tüütu, rahakulust rääkimata. Ent see oleks võimalus, kuidas kommentaariumid saaksid hoopis uue kvaliteedi. Praegu ei paku suur osa kommentaare lugejatele mingit lisaväärtust ega uut infot.Võimalik, et see vähendaks esimese hooga loetavust, kuid pikaajalises perspektiivis tooks see juurde kvaliteetsemat arutelu, sellist rahva häält, mis ei tundu kuuluvat poolearulisele. Kindlasti väheneks kommentaaride ilmumise kiirus, kuid võib-olla polegi see nii oluline, et arvamusavaldus ilmuks artikli juurde kohe, kui ta kirjutatakse.
  Veel üks oluline teema, mille puhul kommentaaride toimetamine teeb ainult head, on avaliku arvamusega manipuleerimine. See pole ainult noorpoliitikute mängumaa, oma firma toodete promomist või teenuse kiitmist kasutavad ka ettevõtted.
  Vastuargumendina kommentaaride oluliselt suuremale ohjamisele võib ju tuua sõnavabaduse piiramise. Kindlasti ei kutsu me üles kärpima kellegi õigust arvamuse avaldamisele. Loomulikult jääb ka tavalisele lugejale võimalus oma arvamuse väljaütlemiseks, küll aga võiks see arvamus olla sisukas ja kultuurne. Selline, et veebiväljaanded tunnistaksid avalikult seda, et kommentaarid on artikli loomulik osa ja väljaanne vastutab nende sisu eest.
   
   
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.