Ettevõtjaks saab õppida

17. jaanuar 2014, 07:31

Ettevõtja edu määravad need oskused, mida saab õppida – ja need omadused, mida on võimalik arendada. Haridus on oluline, suur edu tuleb kogemusega, kirjutab CV keskuse juht Paavo Heil.

Ettevõtja neljast võtmekompetentsist kaks on õpitavad oskused: võimaluste nägemise ja kasutamise oskus ning  inimeste juhtimise oskus; kaks aga on arendatavad isikuomadused:  järjepidevus ja riskivalmidus. Inimeste juhtimise oskust ja riskivalmidust peavad väga edukad ettevõtjad ligi kaks korda olulisemaks kui vähem edukad ettevõtjad.

Kuigi on terve rida kompetentse, mida pole võimalik akadeemilise hariduse raames omandada, on see  siiski ettevõtja jaoks oluline eeltingimus ettevõtjana tegutsemiseks,  nn hügieenitase. Nominaalaja jooksul ülikooli lõpetanud ettevõtjad on edukamad. Kõige rohkem on väga edukate ettevõtjate hulgas neid, kes on ülikoolis käinud 4-5 aastat ning omandanud ettevõtluse, juhtimis- või majanduseriala. Samuti on väga edukate ettevõtjate hulgas rohkem kõrghariduse omandanuid kui väheedukate hulgas. Edukus ülikooliõpingutes korreleerub selgelt hilisema edukusega ettevõtluses. Ettevõtjate hinnangul annab ülikool ettevõtjale eelkõige süsteemse mõtlemise, terviklikuma maailmapildi ning ettevõtluses olulise suhtevõrgustiku.

Ettevõtja olulisimad isikuomadused on järjepidevus ja riskivalmidus. Mismoodi neid arendada ja säilitada, loe tänase Äripäeva paberväljaandest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. January 2014, 12:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing