Juhan Lang • 27. november 2014 kell 7:39

Päev börsil: jeen vedas Jaapanit alla

Jaapani turud lõpetasid viimase sessiooni kerges miinuses.  Foto: EPA

Aasia turud liikusid täna erisuunaliselt, kus läinud nädalal keskpangalt tuge saanud Hiina aktsiad jätkasid üles rühkimist, samal ajal kui tugevnev jeen vedas Jaapani börsi punasesse.

Jaapani eksportööre kurvastas USA dollari vastu tugevnenud jeen ja Nikkei lõpetas päeva 0,78% punases. Hiina Shanghai Composite aktsiaindeks kerkis 1% hoolimata sellest, et värske statistika järgi langesid tööstuse kasumid oktoobris 2,1%, võrreldes 0,4% kasvuga kuu enne seda.

Iga kahe tõusja kohta oli regiooni aktsiaturge kaardistavas MSCI Asia Pacific Indexis kolm langejat. Indeks on kuu ajaga roninud 5,7%, sest lisaks Hiina keskpanga intressikärbetele on turge turgutanud Jaapani keskpanga stiimulid ja spekulatsioonid selle ümber, et Euroopa Keskpank võib samuti kasutusele võtta lisastiimuleid.

Eile jätkasid langust ka naftahinnad ja turg on täna Viinis peetava OPECi tippkohtumise suhtes skeptiline. Bloombergi küsitletud paarikümnest analüütikust täpselt pooled usuvad, et naftakärped sünnivad ja sama paljud jäävad erimeelt.

Juunist on naftahinnad juba kukkunud 30% ja kui OPECi liidrid otsustavad täna tootmist mitte piirata, jätkavad hinnad analüütikute hinnangul kukkumist.

USA väärtpaberiturud on täna tänupühade tõttu suletud ja seetõttu oodatakse nii täna kui homme globaalsetele turgudel väiksemat kauplemisaktiivsust. IG turustrateeg Evan Lucas mäkis uudistekanalile CNBC, et väiksemad mahud võivad omakorda tekitada suuremaid liikumisi ja valmis peaks olema ebaharikeks kauplemismustriteks.

Hetkel kuum