Birjo Must • 12. detsember 2014
Jaga lugu:

Jaapani börsil IPOde sadu

Silt Tokyo börsil.
Silt Tokyo börsil.  Foto: EPA

Detsembrist kujuneb Jaapani börsi jaoks kibekiire kuu, sest korraldatakse vähemalt 28 IPOt.

Terve aasta peale teeb see kokku 80 aktsiate avalikku esmapakkumist Jaapani börsil, mis on Bloombergi andmetel enim alates 2007. aastast. Enam kui pool neist märgitakse börsil kui väikesed, kiire kasvuga ettevõtted, mida teatakse nime all TSE Mothers.

Aktsiate müügilainet veavad eest tehnoloogiasektori firmad. Kuigi maailma suuruselt kolmas majandus on endiselt languses, näeme me tuleval aastal seal tõenäoliselt veelgi rohkem IPOsid. Peaminister Shinzo Abe erakordne rahapoliitika lõdvendamine on aidanud väikestel börsil noteeritud ettevõtetel tõusta 141%.

„Ma ootan järgmisel aastal rohkem IPOsid,“ rääkis kabu.com Securitiesi turuanalüütik Tsutomu Yamada. „Ettevõtted peavad näitama, kui neil läheb hästi ja investorid tahavad panna oma raha firmadesse, mis kasvavad. Interneti, biotehnoloogia ja robootika ettevõtted on värsked, väikesed ja võimelised haarama investorite tähelepanu,“ lisas ta.

Ettevõtete keskmine väärtus, mis debüteerisid tänavu Mothersi turul, oli noteerimisel 89 miljonit dollarit. Neist 74% olid seotud interneti, tarkvara, robootika või biotehnoloogia äriga.

11 päeva jooksul kuni 26. detsembrini korraldavad Jaapani börsil IPO mobiilimängude arendaja Kayac ja tervishoiu infojuht Medical Data Vision.

Sel pühapäeval toimuvad Jaapanis erakorralised valimised.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt