Fredy-Edwin Esse • 3. juuni 2015 • 3 min
Jaga lugu:

Kühveldamise asemel tuleb nüüd raha koguda

Milavitsa pesupood Kristiine keskuses  Foto: Veiko Tõkman

Aasta on täis saanud ajast, kui Äripäev lõi enda Tallinna börsifirmade dividendiindeksi ning kuigi kardetud börsilangus pole aset leidnud, siis indeks on enda eesmärki hästi täitnud – investeering on kaitstud ja kasvanud.

Äripäeva Tallinna börsifirmade dividendiindeks loodi eelmise aasta juuni alguses järglasena Äripäeva rahakühveldusindeksile. Kui rahakühveldusindeksi mõte oli tulla börsi põhjast kõrge riskitaseme ja suure tõusupotentsiaaliga aktsiatega välja, siis dividendiindeksi eesmärk on teenitud raha kaitsta. 

Läinud aasta suve alguses ennustasid paljud analüütikud ja eksperdid, et aktsiad üle maailma hakkavad külg ees kõikuma ja USAd võib ees oodata isegi korrektsioon. Eesti väärtpaberiturg on väga vastuvõtlik välistele teguritele, mistõttu tundus just siis olevat paras aeg kaitsta teenitud raha. Selleks sai investeeritud n-ö virtuaalselt 1250 eurot nelja dividendi maksvasse ettevõttesse – Tallink, Tallinna Kaubamaja, Tallinna Vesi ja Silvano FG.

Mullu suve hakul levisid üsnagi pessimistlikud vaated aktsiaturgude tuleviku kohta. Samal ajal täitus Äripäeva rahakühveldusindeksi viies aasta ja aeg oli teenitud hüpoteetiline raha välja võtta, indeks hingusele saata ja investeerida uue põhimõtte alusel. 

Ebakindlas olukorras, kus aktsiad võivad kõikuda pikemat aega külg ees või lausa kukkuda, pakuvad head varju tugevat dividendi maksvad ettevõtted. Lisaks pöördub sellisel ajal üha suurem hulk investoreid taoliste firmade poole, mistõttu võib nende aktsia tootlus kannatada vähem kui dividendi mitte maksvatel firmadel.

2014. aasta teine pool osutuski üsna kehvaks Tallinna börsil, sest Nasdaq OMX Tallinn kukkus juuni algusest aasta lõpuks 5,5%. See aasta on aga väga hea olnud – OMXT on rallinud ligi 15% ning on eurodes arvestatuna maailmas 32. enim tõusnud börs. Aastases võrdluses on kodubörsi indeks tõusnud 9,5%, mis on igati viisakas number.

Dividendiindeksil otseses võrdluses nii hästi pole läinud. Dividende arvestamata tõusis meie indeks kõigest 0,7% esimese aastaga. Õnneks polnud aktsiate enda tõus peaeesmärk, sest eelkõige dividendid pidid tootlust näitama. Ja kui me arvestame nelja firma makstud omanikutulu, siis esimese aastaga õnnestus 5000 eurost kasvatada 5463,5 eurot ehk indeksi tootlus oli 9,3%. 

Parim Tallinna Kaubamaja, Tallink pettumus

Vaadates indeksi ettevõtteid, siis kaks tegid väga tubli tulemuse, üks jäi nulli ning üks üritas vedada indeksit põhja nagu telliskivi kartulikotti. Indeksi parim investeering on seni olnud Tallinna Kaubamaja, kelle aktsia on aastaga rallinud 23% ning kelle 101eurone dividendimakse oli suuruselt teine. 1250 euro suurune investeering Kaubamaja aktsiasse kasvas lõpuks 1637 euroni ehk 31%. 

Kaubamajale jäi tootlikkuse poolest napilt alla Tallinna Vesi. Aastaga kallines veefirma aktsia 21% ning 19. juunil tehtav dividendi väljamakse 90 senti aktsia kohta toob sisse veel täiendavad 87,3 eurot. Kokku kasvas investeering 1600 euroni ehk 28%. 

Tallink osutus ausalt öeldes kergeks pettumuseks. Aastaga odavnes firma aktsia 4% ja kuigi neilt polnudki loota mingit hiiglaslikku väljamakset, siis dividendina teenitud 48 eurot on nelja indeksi firma hulgas kõige väiksem. Koos dividendiga arvestatuna kahanes Tallinkisse paigutatud summa 1,6 eurot. Oleks võinud ka hullemini minna. 

Silvano miinust silus dividend

Aasta tagasi kirjutasin, kuidas indeksi must lammas on Silvano FG, kuid ta sai valitud enda suure väljamakse pärast. Nii ka põhimõtteliselt läks – väljamakse oli võimas, kuid aktsia esinemine kohutav. Koduturgudel suures hädas ja esimeses kvartalis aastaga pool enda käibest kaotanud Silvano aktsia kukkus 37%.

Firma aktsionärid kogunesid novembris ja otsustasid teha täiendava dividendi väljamakse, mille tulemusel sai Silvanost teenitud 190 eurot, mis aitas miinust märgatavalt siluda. Kokku kahanes Silvano investeering 273 eurot ehk 21,8%. Edasi jään ootama Silvano aktsionäride üldkoosoleku teadet, et saada aimu, kui palju vähenenud kasumi ja käibe taustal firma omanikutulu maksab. Võib-olla tuleb mõelda uue indeksiliikme otsimisele. 

Kokkuvõtvalt võib öelda, et esimene aasta dividendiindeksile on olnud edukas. Investeering on kasvanud viisaka numbri võrra ja raha on ilusti kaitstud, kuid õiget testi pole indeks veel tunda saanud. Jääme ootama, mis tulevik toob.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt