Birjo Must • 12. august 2015 kell 7:49

Investorite mure valgub börsidele

Euroopa börsid on teist päeva languses.  Foto: EPA

Euroopa aktsiad kukuvad juba teist päeva, kuna Hiina valuuta devalveerimine on toonud globaalsetele finantsturgudele suure volatiilsuslaine.

Kõige enam kukuvad kaevandusfirmade aktsiad ja see veab alla ka üleüldist aktsiaindeksit. Kardetakse, et jüaani nõrgenemine vähendab veelgi nõudlust tooraine järele. Näiteks langesid kaevandusfirmade Rio Tinto ja Glencore’i aktsiad täna vastavalt 2,8% ja 5,1%. Koos kaevandusfirmadega liiguvad allapoole ka autotootmisega seotud firmade aktsiad.

Stoxx Europe 600 indeks langes varahommikul Londonis 1,5%, 387,55 punktile. Eile vedasid indeksit alla Hiinaga tihedalt seotud sektorite nagu autotootjate, kaevandajate ja luksuskaupade tootjate aktsiad.

Hiina jüaani kurss nõrgenes täna juba teist päeva. See raputab nii globaalseid börse kui valuutasid. Paistab, et investorid otsivad varjupaika riigivõlakirjadest, mille hinnad on juba hakanud rallima.

Eile langesid ka USA börsid enam kui 1%. Dow Jones lõpetas päeva 1,21% langusega ja sulgus 17402,47 punktil. S&P500 kukkus 0,95% ja sulgus 2084,10 punktil. Nasdaq tegi 1,27% languse ja lõpetas päeva 5036,79 punktil.

Hetkel kuum