Juhan Lang • 18. august 2015 kell 7:12

Lääne investorid pagevad Venemaalt tuhatnelja

Venemaa trikoloor.  Foto: EPA

Rubla ja nafta hinna jätkuv langus ei ole jätnud külmaks ka lääne investoreid, kui suurim dollarites Venemaale panustav börsilkaubeldav fond Market Vectors Russia ETF (RSX) on kukkunud viie kuu põhja.

Eile langes RSX New Yorgis 1,1%, 16,22 dollarile ja on püsinud langustrendis viimased kolm nädalat. Mais saavutatud aasta tipust on ETF kaotanud 22% ehk kaupleb üldlevinud definitsiooni järgi karuturul. Nädala ajaga kaotas fond oma väärtusest 19 miljonit dollarit.

Raha väljavool on seda kiirem, mida sügavamale vajub maailmaturul toornafta hind – 40% ETFi kuuluvatest börsifirmadest tegutseb energiasektoris.

Moskvas tegutseva Capital Asset Managementi varahaldur Oleg Popov rääkis Bloombergile, et paljud varem Vene turust huvitatud investorid on juba ammu läinud ega näe ühtki põhjust naasmiseks. „Nii tihedalt aina kukkuva nafta hinnaga seotud turul on üsna karmid ajad,“ tõdes ta.

Analüütikute hinnangul langevad Vene rubla põhisesse Micex indeksisse kuuluva 50 ettevõtte järgmise 12 kuu tulud 17% võrra. Dollaritesse ümberarvestatuna on eeldatav langus 25%.

Vene börs on jätkuvalt maailma soodsamate seas, kaubeldes 5,4 P/E (hinna ja kasumi suhe – toim) juures.

Hetkel kuum