Mait Kraun • 10. november 2015 kell 19:51

Varahaldur: Fed ei lõpeta Wall Streeti pidu

Föderaalreservi Marriner S. Eccles nimeline peahoone.  Foto: Bloomberg

Lisaks kaubanduskeskustele jõuab raha jõuludeks ka aktsiaturule, arvab konsultatsioonifirma Porta Advisorsi partner ja varahaldur Beat Whittmann.

Seda vaatamata asjaolule, et Föderaalreserv hakkab enne jõule tõenäoliselt intressimäärasid tõstma. Whittmann ütles, et turud ei võta seekord arvesse varasemaid kogemusi ning investorid panevad oma raha enne jõule aktsiatesse.

“On hea, kui see intressimäärade teema nüüd lahendatud saab. Ma arvan, et enne aasta lõppu näeme veel aktsiate korralikku tõusu,” ütles ta.

Detsembris möödub ajast, mil Föderaalreserv (Fed) langetas intressid 0,25 protsendini, täpselt seitse aastat. Pärast kolme stimuleerimisprogrammi on Fedist saanud ainuke keskpank, mis plaanib oma rahapoliitikat normaliseerima hakata.

Reedel avaldati oodatust paremad tööturuandmed, mis pani turud uskuma, et intressimäärade tõus toimub juba enne aasta lõppu.

“Ma arvan, et turgude jaoks on väga positiivne, kui Föderaalreserv saab edasi liikuda,” ütles Whittmann. Ta usub, et detsembrikuine tõus tuleb “väike” ning intressid püsivad keskpikas perspektiivis “väga madalal tasemel," mis aitab omakorda aktsiaturgudel tõusta.

Analüütikute seas pole konsensust

Majandusteadlased ja analüütikud pole ühel meelel, kuidas intresside tõstmine varade hindu mõjutama hakkab. See peaks dollari väärtust tõstma, aga tugevam dollar tähendab, et ekspordile keskendunud USA ettevõtteid hakkab see negatiivselt mõjutama. Analüütikute sõnul hakkavad tõusma ka laenukulud.

Suurte ettevõtete kasumitele ei mõju kõrgemad laenukulud sugugi hästi. City Financial Investment Company investeeringute juht Peter Toogood ütles, et intresside tõstmisel hakkavad ettevõtete kasumi ja hinna suhted kahanema.

“Rahapoliitika karmistamine ei ole kunagi heaendeline,” ütles ta. “See tuleb ajal, kus ettevõtete kasumid pole juba praegu kiita.”

Hetkel kuum