Mait Kraun • 12. detsember 2015 kell 14:45

Toorainefirmad lähevad dividendide kallale

Royal Dutch Shelli logo. Ettevõtte juhtkond on teatanud, et nemad dividende ei kärbi.  Foto: EPA

Toorainete hinnad on langenud madalaima tasemeni alates finantskriisist ja suurematel kaevandajatel ning naftatootjatel on seetõttu järjest keerulisem dividende maksta, kirjutab Bloomberg.

Võtame näiteks 500 suurima käibega ettevõtet maailmas. Nendest ettevõtetest 20 suurima dividendimaksja hulka kuulub 17 maavaradega seotud börsifirmat, selgub Bloombergi andmetest.

Sinna hulka kuulub näiteks ka BHP Billiton, mis on maailma suurim kaevandusettevõte. Ettevõtte dividenditootlus küündib lausa 10 protsendini. Veel aasta alguses oli ettevõtte dividenditootlus 5,3 protsenti. Nimekirja tipus on Plains All American Pipeline LP – dividenditootlus ulatub 13,7 protsendini. Kolumbia suurima naftatootja Ecopetroli dividenditootlus on aga 11,6 protsenti. Kõigi 500 ettevõtte keskmine dividenditootlus on 3,5 protsenti.

Dividenditootlused

Investorid ootavad dividendide vähendamist

„Investorite arvates on hiljuti teatatud dividendimäärad üldiselt jätkusuutmatud,“ ütles investeerimisfirma Clarksons Platou Securitiesi analüütik Jeremy Sussman. „Praegune keskkond on üks halvimaid, mida me toorainesektori puhul kohanud oleme. Ettevõtete juhtkonnad on järjest rohkem sunnitud kulusid kokku tõmbama.“

Praegu on raha säästmise eesmärgil dividendimaksed peatanud suurematest kaevandajatest Anglo American Plc ja Freeport-McMoran. Itaalia suurim naftatootja Eni SpA ja Houstoni energiaettevõte Kinder Morgan on mõlemad dividende vähendanud.

Kuigi paljude ettevõtete juhid on teatanud, et dividende ei kärbita, siis investorid on kärbetega suuresti juba arvestanud ja see on ka aktsia hinnad alla toonud. Seeläbi on ajutiselt tõusnud ka dividenditootlus. Näiteks hiljuti teatasid Royal Dutch Shell Plc ja Chevron, et nemad dividende kärpima ei hakka.

„Naftafirmade aktsiahindade langus ja dividenditootluse kasv viitavad sellele, et turud ootavad dividendikärpeid,“ ütles Oddo & Cie nafta- ja gaasituru analüütik Ahmed Ben Salem.

Hetkel kuum