Mait Kraun • 13. jaanuar 2016
Jaga lugu:

USA naftamiljardär: saudid teevad suure vea

Naftatootmine Californias, USAs.  Foto: EPA

Saudi Araabia hakkab varsti kahetsema, et üritas USA tootjaid suure pakkumisega välja süüa, ütles USA naftamiljardär Harold Hamm.

Hamm ütles CNBC-le antud intervjuus, et saudid on loonud „kiskjaliku“ hinnakeskkonna. „Saudid tõstsid tootmist ja põhimõtteliselt oli nende eesmärk USA naftatootjad ära uputada. Nad ei ole sellega aga hakkama saanud. Nad tegid väga suure vea – triljoni dollari vea,“ nentis Oklahomas asuva energiaettevõtte Continental Resourcesi tegevjuht ja asutaja.

USA toornafta (WTI) hind kukkus eile alla 30 dollari barrelist, mida pole juhtunud juba üle 12 aasta. WTI ja Brent on mõlemad aasta algusest kukkunud ligi 18 protsenti. Saudi Araabia tootis eelmisel aastal naftat rekordkogustes, sest OPEC loobus tootmispiirangutest, et välja süüa suuremate kuludega naftafirmasid.

Hammile on hinnalangus olnud kulukas. Forbesi andmetel vähenes tema varanduse väärtus eelmisel aastal 11 miljardi dollari võrra 5,3 miljardini. Continental Resourcesi aktsia on 2014. aasta augustist alates kukkunud 75 protsenti.

Täna on WTI hind tõusnud 1,05 protsenti 30,76 dollarini barrelist. Brent on lisanud 0,71 protsenti ja barrel maksab 31,08 dollarit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum