• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaid üks kümnest ükssarvikust jääb ellu

  Uberi väärtus on tõusnud juba üle 50 miljardi dollariFoto: EPA

  Riskikapitalist Jim Breyer, kes teenis varajases staadiumis Facebooki investeerides varanduse, on tehnoloogiasektori pikaajalise perspektiivi suhtes optimistlik.

  Eriti optimistlik on ta tehisintellektiga seotud tehnoloogia suhtes. Breyer ütles, et tema firma ei investeerigi asjadesse, millel ei ole nutitarkvara. Ta võrdleb tehisintellekti ajastut sotsiaalmeedia ajastuga, mis muutis kogu digitaalmaailma.
  Lühiajalises perspektiivis ta nii optimistlik aga ei ole. Davosis toimunud Maailma Majandusfoorumil ütles investor, et „vesi on verest punane“ ja me oleme ükssarvikute puhul sisenemas nii-öelda 90-10 situatsiooni. See tähendab, et 90 protsenti vähemalt miljardi dollari suuruse väärtusega idufirmadest hinnatakse ümber või nad lähevad pankrotti. 10 protsenti on tema sõnul elujõulised.
  Ahnus ja lühinägelikkus
  BusinessInsider küsis Breyerilt, miks idufirmade väärtustega niivõrd palju mööda on pandud. Ta ütles, et paljudel riskiinvestoritega tehtud tehingutel on „põrkemehhanismid“ ja kaitse languse vastu. Vastutasuks annavad investorid ettevõttele kõrge turuväärtuse. Tihtipeale on need väärtused kõrgeks aetud ahnusest ja lühiajalist perioodi silmas pidades.
  Need tingimused on ettevõttele head seni, kuni firma kasv on kiire. Näiteks Facebook oleks need tingimused igal juhul üle elanud. Kui asjaolud muutuvad aga hullemaks, võtavad suurema löögi vastu ettevõtte asutajad ja töötajad – nii rahaliselt kui ka moraalselt. Riskiinvestorid tulevad olukorrast välja aga terve nahaga.
  Kolmapäeval rääkis Business Insider ühe Silicon Valley tegevjuhiga. Tegevjuht ütles, et tema ootab idufirmade turul langust. „Silicon Valley oli kunagi koht, kus nägi palju veidrikke. Nüüd on see täis ülbikuid,“ ütles ta. Tegevjuhi sõnul on tal hea meel, et osad neist ettevõtetest kaovad, sest halbadest näitlejatest on vaja lahti saada.
  Idufirmasid sünnib aina juurde
  Breyer ütles, et Silicon Valley’s inimesed on jätkuvalt tagasihoidlikud veidrikud. Ta lisas, et ülbusel ei ole idufirmade kasvulavaks peetavas Silicon Valley’s kohta. Breyer nentis, et tagasihoidlikkus on praegu äärmiselt tähtis.
  Kui Valley inimesed on tõesti ülbed, aga Breyeril on ükssarvikute kriisi osas õigus, siis tõenäoliselt tuuakse nad maa peale varsti tagasi. Praegu on ükssarvikuid (idufirmad, mille turuväärtus on vähemalt miljard dollarit) kokku 144. Kui Breyeril on õigus, jõuavad vaid 10 neist idufirma staatusest kaugemale.
  Vaatamata hoiatusele arvab Breyer, et neid ettevõtteid tuleb 10 aasta jooksul siiski kõvasti juurde. Tema arvates on tehisintellekti arendamine ettevõtjate jaoks suur võimalus. Selles valdkonnas ootavad investoreid suured kasumid.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toomas Kivimägi: iga ettevõtte edu on Pärnu linna edu
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kokutajast Eesti parimaks koomikuks ehk kuidas nali andis Ari Matti Mustonenile elutahte
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.