Mait Kraun • 23. jaanuar 2016 kell 12:45

Vaid üks kümnest ükssarvikust jääb ellu

Uberi väärtus on tõusnud juba üle 50 miljardi dollari  Foto: EPA

Riskikapitalist Jim Breyer, kes teenis varajases staadiumis Facebooki investeerides varanduse, on tehnoloogiasektori pikaajalise perspektiivi suhtes optimistlik.

Eriti optimistlik on ta tehisintellektiga seotud tehnoloogia suhtes. Breyer ütles, et tema firma ei investeerigi asjadesse, millel ei ole nutitarkvara. Ta võrdleb tehisintellekti ajastut sotsiaalmeedia ajastuga, mis muutis kogu digitaalmaailma.

Lühiajalises perspektiivis ta nii optimistlik aga ei ole. Davosis toimunud Maailma Majandusfoorumil ütles investor, et „vesi on verest punane“ ja me oleme ükssarvikute puhul sisenemas nii-öelda 90-10 situatsiooni. See tähendab, et 90 protsenti vähemalt miljardi dollari suuruse väärtusega idufirmadest hinnatakse ümber või nad lähevad pankrotti. 10 protsenti on tema sõnul elujõulised.

Ahnus ja lühinägelikkus

BusinessInsider küsis Breyerilt, miks idufirmade väärtustega niivõrd palju mööda on pandud. Ta ütles, et paljudel riskiinvestoritega tehtud tehingutel on „põrkemehhanismid“ ja kaitse languse vastu. Vastutasuks annavad investorid ettevõttele kõrge turuväärtuse. Tihtipeale on need väärtused kõrgeks aetud ahnusest ja lühiajalist perioodi silmas pidades.

Need tingimused on ettevõttele head seni, kuni firma kasv on kiire. Näiteks Facebook oleks need tingimused igal juhul üle elanud. Kui asjaolud muutuvad aga hullemaks, võtavad suurema löögi vastu ettevõtte asutajad ja töötajad – nii rahaliselt kui ka moraalselt. Riskiinvestorid tulevad olukorrast välja aga terve nahaga.

Kolmapäeval rääkis Business Insider ühe Silicon Valley tegevjuhiga. Tegevjuht ütles, et tema ootab idufirmade turul langust. „Silicon Valley oli kunagi koht, kus nägi palju veidrikke. Nüüd on see täis ülbikuid,“ ütles ta. Tegevjuhi sõnul on tal hea meel, et osad neist ettevõtetest kaovad, sest halbadest näitlejatest on vaja lahti saada.

Idufirmasid sünnib aina juurde

Breyer ütles, et Silicon Valley’s inimesed on jätkuvalt tagasihoidlikud veidrikud. Ta lisas, et ülbusel ei ole idufirmade kasvulavaks peetavas Silicon Valley’s kohta. Breyer nentis, et tagasihoidlikkus on praegu äärmiselt tähtis.

Kui Valley inimesed on tõesti ülbed, aga Breyeril on ükssarvikute kriisi osas õigus, siis tõenäoliselt tuuakse nad maa peale varsti tagasi. Praegu on ükssarvikuid (idufirmad, mille turuväärtus on vähemalt miljard dollarit) kokku 144. Kui Breyeril on õigus, jõuavad vaid 10 neist idufirma staatusest kaugemale.

Vaatamata hoiatusele arvab Breyer, et neid ettevõtteid tuleb 10 aasta jooksul siiski kõvasti juurde. Tema arvates on tehisintellekti arendamine ettevõtjate jaoks suur võimalus. Selles valdkonnas ootavad investoreid suured kasumid.

 

Hetkel kuum