Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaid üks kümnest ükssarvikust jääb ellu

  Uberi väärtus on tõusnud juba üle 50 miljardi dollariFoto: EPA

  Riskikapitalist Jim Breyer, kes teenis varajases staadiumis Facebooki investeerides varanduse, on tehnoloogiasektori pikaajalise perspektiivi suhtes optimistlik.

  Eriti optimistlik on ta tehisintellektiga seotud tehnoloogia suhtes. Breyer ütles, et tema firma ei investeerigi asjadesse, millel ei ole nutitarkvara. Ta võrdleb tehisintellekti ajastut sotsiaalmeedia ajastuga, mis muutis kogu digitaalmaailma.
  Lühiajalises perspektiivis ta nii optimistlik aga ei ole. Davosis toimunud Maailma Majandusfoorumil ütles investor, et „vesi on verest punane“ ja me oleme ükssarvikute puhul sisenemas nii-öelda 90-10 situatsiooni. See tähendab, et 90 protsenti vähemalt miljardi dollari suuruse väärtusega idufirmadest hinnatakse ümber või nad lähevad pankrotti. 10 protsenti on tema sõnul elujõulised.
  Ahnus ja lühinägelikkus
  BusinessInsider küsis Breyerilt, miks idufirmade väärtustega niivõrd palju mööda on pandud. Ta ütles, et paljudel riskiinvestoritega tehtud tehingutel on „põrkemehhanismid“ ja kaitse languse vastu. Vastutasuks annavad investorid ettevõttele kõrge turuväärtuse. Tihtipeale on need väärtused kõrgeks aetud ahnusest ja lühiajalist perioodi silmas pidades.
  Need tingimused on ettevõttele head seni, kuni firma kasv on kiire. Näiteks Facebook oleks need tingimused igal juhul üle elanud. Kui asjaolud muutuvad aga hullemaks, võtavad suurema löögi vastu ettevõtte asutajad ja töötajad – nii rahaliselt kui ka moraalselt. Riskiinvestorid tulevad olukorrast välja aga terve nahaga.
  Kolmapäeval rääkis Business Insider ühe Silicon Valley tegevjuhiga. Tegevjuht ütles, et tema ootab idufirmade turul langust. „Silicon Valley oli kunagi koht, kus nägi palju veidrikke. Nüüd on see täis ülbikuid,“ ütles ta. Tegevjuhi sõnul on tal hea meel, et osad neist ettevõtetest kaovad, sest halbadest näitlejatest on vaja lahti saada.
  Idufirmasid sünnib aina juurde
  Breyer ütles, et Silicon Valley’s inimesed on jätkuvalt tagasihoidlikud veidrikud. Ta lisas, et ülbusel ei ole idufirmade kasvulavaks peetavas Silicon Valley’s kohta. Breyer nentis, et tagasihoidlikkus on praegu äärmiselt tähtis.
  Kui Valley inimesed on tõesti ülbed, aga Breyeril on ükssarvikute kriisi osas õigus, siis tõenäoliselt tuuakse nad maa peale varsti tagasi. Praegu on ükssarvikuid (idufirmad, mille turuväärtus on vähemalt miljard dollarit) kokku 144. Kui Breyeril on õigus, jõuavad vaid 10 neist idufirma staatusest kaugemale.
  Vaatamata hoiatusele arvab Breyer, et neid ettevõtteid tuleb 10 aasta jooksul siiski kõvasti juurde. Tema arvates on tehisintellekti arendamine ettevõtjate jaoks suur võimalus. Selles valdkonnas ootavad investoreid suured kasumid.
   
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
EKRE pereheitmine harvendab fraktsiooni ridu
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
EKREst väljaheidetute seas luusib Parvel Pruunsild
EKREst välja heidetud plaanivad kohtuda eeloleval laupäeval, et arutada oma poliittulevikku ja võimalikku erakonna loomist. Juba olla märku andnud mitu ettevõtjat, et tahavad parteihakatist toetada.
EKREst välja heidetud plaanivad kohtuda eeloleval laupäeval, et arutada oma poliittulevikku ja võimalikku erakonna loomist. Juba olla märku andnud mitu ettevõtjat, et tahavad parteihakatist toetada.