Pille Ivask • 27. jaanuar 2016 kell 5:59

Apple valmistas pettumuse ja ületas samas ootusi

Apple  Foto: epa

Apple avaldas fiskaalaasta esimese kvartali tulemused, kus kasum küll ületas analüütikute ootuseid, ent käibenumbrid ning iPhone’ide müük valmistasid pettumuse, vahendab CNBC.

Ettevõte andis teada, et ühe aktsia kohta teeniti kvartalis 3,28 dollarit kasumit, käibeks kujunes 75,9 miljardit dollarit. Analüütikud olid oodanud 3,23 dollari suurust kasumit aktsia kohta ning 76,54 miljardi dollari suurust käivet.

Apple’i juht Tim Cook lausus tulemusi kommenteerides, et praegustes keerukates tingimustes juhtub palju häid asju.

Sarnaselt käibega ei vastanud analüütikute ootustele iPhone'ide müügitulemus. Kui analüütikud olid prognoosinud, et eelmises kvartalis müüakse 75,46 miljonit õunatelefoni, siis tegelikult müüdi 74,8 miljonit iPhone’i.

Cook lausus, et praegune kvartal saab iPhone’i jaoks olema küllalt karm, edaspidi peaksid tema sõnul asjad hakkama paremuse poole liikuma.

Lisaks jäid ootustele alla ka Macide ning iPadide müüginumbrid. Kui analüütikud olid oodanud, et uue omaniku leiab 17,93 miljonit uut iPadi, siis tegelikkuses jäi number vaid 16,1 juurde. Mace müüdi prognoositud 5,8 miljoni asemel 5,3 miljonit.

Apple rõhutas tulemusi edastades just käibe suurust. 75,9 miljardi dollari suurune käive on võrreldes aasta taguse ajaga 1,5 miljardi dollari võrra suurem. Cook lausus, et kui valuuta oleks olnud stabiilne, oleks kasv olnud veelgi suurem.

Apple’i finantsjuht Luca Maestri lausus, et vaatamata keerukale makroökonoomilisele olukorrale olid nii kasum ühe aktsia kohta kui ka käive kõigi aegade rekordtasemel.

Cook kommenteeris tulemustele viidates, et maailmamajanduses on praegu keerukad ajad, viidates madalatele toorainehindadele ning nõrgenevatele valuutadele. Kuna umbes kaks kolmandikku ettevõtte käibest tuleb väljaspoolt USAd, on ettevõte valuutakõikumiste suhtes väga tundlik.

Hetkel kuum