Juhan Lang • 8. märts 2016
Jaga lugu:

Goldman: toorainete hinnatõus on ennatlik

Goldman Sachsi hinnangul on nafta hind teinud "valestardi".  Foto: Bloomberg

Kulla, rauamaagi ja nafta hinnad on viimasel ajal hüppeliselt kerkinud ning paljud analüütikud usuvad, et need on põhja leidnud. Goldman Sachsi analüütikud on aga teist meelt.

USA investeerimispank avaldas hoiatuse, milles viidati, et praegune toorainete hinnatõus „ei ole jätkusuutlik“, kirjutab CNBC.

Goldmani tooraineanalüütikud märkisid, et majanduse stimuleerimine on põhjustanud enneaegse hinnaralli. Nad hoiatasid, et mida pikemalt hinnatõus jätkub, seda enam destabiliseerib see hindade tasakaalustamist.

Samuti ei maksaks analüütikute hinnangul kauaoodatud viimaste nädalate nafta hinna ralli tõttu liiga elevusse sattuda. „Energiasektor vajab madalamaid hindu, säilitamaks finantssurvet, mis on vajalik rebalansseerimise protsessi lõpuleviimiseks,“ leidsid nad. „Vastasel juhul osutub nafta hinna ralli ennasthävitavaks, just nagu eelmisel kevadel.“

Goldmani teatel algab jätkusuutlik hinnatõus vaid juhul, kui tekib reaalne füüsiline nafta puudujääk. Analüütikud tuletasid meelde, et tegemist oli pakkumisest juhinduva karuturuga ning nõudlus pole vahepeal oluliselt muutunud. Et pakkumine jääks nõudlusele alla, oleks niisiis vaja justnimelt madalamaid hindu.

„Kõrgemaid hindu on oluliselt raskem säilitada pakkumisest juhinduval turul,“ nentisid nad. „Aga see õppetund saadakse tõenäoliselt vaid läbi valestartide.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum