Citigroup: USAs tulevad negatiivsed intressimäärad

Citigroup hoitab majandusseisaku eest  Foto: EPA

Citigroupi tippstrateeg Steven Englander usub, et Föderaalreserv teatab varsti negatiivsetest intressimääradest.

Klientidele saadetud kirjas muretseb Englander, et USA majandusnäitajad on olnud nõrgad ning seetõttu asub Föderaalreserv intressimäärade tõstmise asemel neid hoopis langetama. Kuna intressimäärad on praegu 0,25–0,5%, siis ei jää Föderaalreservil eriti suurt manööverdamisruumi.

„Föderaalreserv teatab neljandas võlakirjade ostmise programmist (QE4), et pikaajalisi intressimäärasid alla suruda,“ usub Englander. Pärast QE4 tulevad tema sõnul negatiivsed intressimäärad.

Kui Föderaalreserv võtaks kasutusele negatiivsed intressimäärad, astuks ta samasse paati selliste suurte keskpankadega nagu Jaapani keskpank ja Euroopa Keskpank, kelle arsenalis on need juba kasutusel.

Keskpangad loodavad, et negatiivsete intressimäärade puhul ei paiguta kommertspangad oma raha keskpanka hoiule, vaid suunavad selle hoopis majandusse.

Praegu pole teada, mida võivad negatiivsed intressimäärad endaga kaasa tuua. Jaapani majandusteadlane Takatoshi Ito ja Föderaalreservi endine nõukogu liige Frederic S. Mishkin kirjutasid oma 2006. aasta uurimistöös, et negatiivsed intressimäärad koos väga madala inflatsiooni või lausa deflatsiooniga võivad majanduse paisata tasakaalutusse olukorda. 

Rahvusvaheline Valuutafond teatas sel aastal, et riigid on negatiivsetest intressimääradest võitnud.

Hetkel kuum