Indrek Mäe • 19. mai 2016 kell 9:07

Euroopa Liit tahab Netflixile ja Amazonile kvoote

Netflix seisab silmitsi Euroopa Liidu kehtestavate kvootidega kohaliku toodangu näitamisel.  

Euroopa Liit soovib ringhäälingureeglite ülevaatamisega määrata kohalike filmide miinimumarvu ka liidus tegutsevatele videoportaalidele, mis on siiani määruse mõjualast välja jäänud.

Seega seisavad Netflix ja Amazon silmitsi kvootidega, mille kohaselt peavad nad oma portaalides pakutava videoteenuse kaudu edastama vähemalt 20 protsendi ulatuses Euroopas toodetud filme. Samuti sunniks uued ringhäälingureeglid videoportaale mõnel juhul Euroopa toodangut eelistama ning sellega väheneksid Hollywoodi kassahittide näitamise võimalused.

Kuigi praegu on 20protsendiline kohaliku toodangu nõue kehtestatud rahvusringhäälingutele, ei reguleeri reeglid veel Netflixi- ja Amazoni-laadsete videoteenust pakkuvate portaalide tegevust. Plaanitava muudatusega soovitakse portaalidele kehtestada rahvusringhäälingutega sarnased reeglid ning vältida turu üleküllastumist USAst imporditud filmidega.

Muudatus sunniks USA ettevõtete omanduses olevaid videoportaale rahaliselt panustama ka kohaliku toodangu loomisesse.

Netflix on Brüsselit hoiatanud, et sellised kvoodid moonutavad turgu ning sunnivad operaatoreid oma portaalidesse mahu täitmise eesmärgil odavat ja ebakvaliteetset toodangut ostma. „Jäigad numbrilised kvoodid lämmatavad nõudlusel põhineva pakkumise turul,“ kirjutas Netflix Euroopa Komisjonile saadetud teates. „Samuti muudab see uutel tulijatel kasumliku ärimudeli väljatöötamise keeruliseks,“ lisati Netflixist.

Hetkel kuum