Juhan Lang • 24. mai 2016 kell 6:37

Loe, millist infot keelati avaldada Tallinna Veel

Tallinna Vesi on selle nädala üks enim emotsioone tekitanud teema.  Foto: Erik Prozes

12. mail tehti otsus ASi Tallinna Vesi ja Eesti Vabariigi vahelist arbitraažimenetlust puudutava informatsiooni avaldamise kohta.

Tallinna Vesi taotles luba avaldada väljavõtte vahekohtule esitatud memorandumist, mis annaks lühiülevaate ettevõtte argumentidest ning erastamise ajaloo taustast, kirjeldades sealjuures nii Tallinna linna, Eesti Vabariigi Valitsuse kui ka Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga rolle antud asjas, teatas ettevõte täna hommikul börsiteate vahendusel.

Börsifirma teatel ei nõustunud Eesti Vabariigi valitsus väljavõtte avaldamisega ning esitas vastulause, mille Rahvusvahelise Investeeringualaste Vaidluste Lahendamise Keskuse vahekohus osaliselt rahuldas, otsustades, et kummalgi poolel ei ole lubatud arbitraažimenetluse dokumente avaldada, kuigi teatavate piirangutega “üldine arutelu” vaidluse teemal on avalikkuses lubatud.

Vahekohtu otsuse tervikteksti ja teiste arbitraažimenetluse käigus tehtud protseduuriliste korralduste ja otsustega, millest konfidentsiaalne informatsioon on eemaldatud, on võimalik tutvuda ICSIDi kodulehel. Menetluse lõppistung on kavandatud 2016. aasta novembrisse.

2014. aasta oktoobris alustasid AS Tallinna Vesi ning Hollandi Kuningriigis registreeritud aktsionär United Utilities (Tallinn) B.V. Eesti Vabariigi vastu rahvusvahelist arbitraažimenetlust Hollandi Kuningriigi ja Eesti Vabariigi vahel sõlmitud investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingu võimaliku rikkumise tõttu.

Läinud nädalal koostas Äripäev põhjaliku ülevaate, milles tõi esile veefirma aktsia võimalikud tulevikustsenaariumid.

Hetkel kuum