Birjo Must • 26. mai 2016 kell 8:30

Kevad lisas pensionifondidesse särtsu

Äripäeva pensionitabelis jõudsid kõik fondid plussi.   Foto: Julia-Maria Linna

Pärast kesist aasta algust hakkasid teise samba pensionifondid kevadkuudel veidi kiiremini kasvama ning Äripäeva edetabelis jõudsid kõik fondid plussi.

Äripäeva koostatud teise samba pensionifondide edetabelis veebruarist maini suuri muutusi ei toimunud. Kõige paremini läheb jätkuvalt neil, kes paigutasid oma pensioniraha 2002. aastal LHV fondidesse.

Agressiivsed fondid vajusid tahapoole

Märgatavad muutused on aga vahepeal aset leidnud nende pensionirahaga, kes liitusid kogumisega hilisemas voorus ehk 2009. aasta oktoobris. Nimelt juhib seda edetabelit LHV kõige agressiivsema strateegiaga pensionifond XL, millele järgnevad sama panga pensionifondid L ja M.

Kuigi võiks arvata, et koos aktsiaturgude edenemisega märtsis ja aprillis said hoo sisse riskantsema strateegiaga pensionifondid ehk need, mis saavad aktsiaturgudele investeerida kuni 75% varast, siis nii see ei läinud. Möödunud korral teisele kohale platseerunud Nordea kõige agressiivsem pensionifond A Pluss kukkus seekord esikolmikust välja. Ka Swedbanki kõige riskantsem pensionifond K4 on konkurentidest maha jäänud ning edetabeli keskpaika vajunud. Selgi korral leiab SEB pensionifondid tabeli lõpuosast ning ainus vahe on see, et panga konservatiivsed fondid on napilt miinusest välja rebinud (see tähendab, et fondis on praegu veidi rohkem raha, kui sinna sisse pandud on - toim.).

Olukord teeb ettevaatlikuks

Suveperioodiks fondijuhid suurt kasvu prognoosida ei julge, sest majanduslik keskkond on ebastabiilne. LHV pensionifondide juht Andres Viisemann märkis viimases kuuaruandes, et suvi ja sügis kujunevad tõenäoliselt üsna huvitavaks. "Jälgin huviga läbirääkimisi Kreeka ja laenuandjate vahel. Samuti väärivad tähelepanu USA presidendivalimised ja Suurbritannia Euroopa Liitu jäämine või siis lahkumine," sõnas ta. Kuna aktsiaindeksid tõusid aprilliks aasta alguse tasemele, siis vähendas LHV oma fondides hiljuti globaalseid aktsiapositsioone.

Ka Swedbanki fondijuht Katrin Rahe hoiab kõige agressiivsemas fondis aktsiate osakaalu jätkuvalt neutraalsest madalamal tasemel. "Analüütikute kasumiootused on endiselt pessimistlikumaks muutumas, ehkki varasemate kuudega võrreldes mõnevõrra aeglasemas tempos," märkisid Rahe aprilli ülevaates.

Rahe sõnul on aktsiaturgude vaatenurgast negatiivse mõjuga ka tõenäoliselt juunis või juulis taas baasintressimäära tõstev USA Föderaalreserv. Samuti otsustas Swedbank vähendada positsiooni Euroopa aktsiates, sest lähenev hääletus Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise üle suurendab ilmselt investorite ettevaatlikkust regiooni suhtes.

Uued tuuled pensioniturul

Aasta teises pooles ootab Eesti pensionifondide turul ees mõnigi muutus. Jaanuaris Danske pensionifondid üle võtnud LHV sai finantsinspektsioonilt loa ning hakkab kolmandas sarnase strateegiaga fonde liitma. Seejärel saab LHV-l olema ligi 170 000 pensioni koguvat klienti ning LHV turuosa tõuseb pensionifondide mahu poolest 30 protsendini.

Järgmise aasta kevadel plaanib pensionifondide valitseja asutamist uus pensioniühistu Tuleva, mis peaks turule tooma vähemalt kaks uut pensionifondi. Tuleva kavatseb pensioniraha investeerida indeksifondi põhimõttel ehk passiivselt.

Pensionifondid mais  Foto: Äripäev
Hetkel kuum