Birjo Must • 3 juuni 2016

USAst ootamatult halvad uudised

Tööotsijad New Yorgis  Foto: Reuters/Scanpix

USA tööandjad lõid mais viimase kuue aasta väikseima arvu uusi töökohti ning see võib panna Föderaalreservi intressimäärade tõstmisega viivitama.

Mais lisandus USAs 38 000 uut töötajat, mis on halvim tulemus alates 2010. aasta septembrist. Korrigeeritud andmetel lisandus ka aprillis vaid 123 000 töökohta, mis on oluliselt vähem, kui varem arvati. Maikuine tulemus oli koguni halvem kui kõige pessimistlikum prognoos Bloombergi küsitluses.

Töötuse määr langes mais 4,7 protsendile, mis on madalaim tase alates 2007. aasta novembrist.

Tõenäoliselt võtavad Fedi ametnikud nüüd veelgi ettevaatlikuma kursi, kuna ettevõtete kasumid on kesised ning globaalsed turud nõrgad.

"See lööb kõikuma optimismi teise kvartali taastumise suhtes," märkis Standard Charteredi vanemökonomist Thomas Costerg vahetult enne tööturu andmete avalikustamist. "Suurem osa lootusest lasub just tööturul. Kui uute töökohtade loomine aeglustub, siis annab see märku, et USA majandus on nõrgem, kui arvame," sõnas ta.

Bloombergi ökonomistide küsitluse järgi prognoositi, et mais lisandub 160 000 uut töökohta. 90 ökonomisti hõlmanud küsitluse prognoosid varieerusid 90 000–215 000ni. Esialgsetel andmetel lisandus aprillis 160 000 uut töökohta, kuid hilisemad korrigeerimised pühkisid viimase kahe kuu tulemustest 59 000 töökohta.

Hetkel kuum