Kadi Neemre • 14 juuli 2016

USA aktsiad põhjuseta nii kallid

Foto: EPA

“USA börs ei peaks olema praegu rekordkõrgustel, kuna fondide rahavood ei toeta turgude liikumisi,” hoiatab BlackRocki tegevjuht Larry Fink.

“Ma ei usu, et meil on piisavalt tõendeid, mis õigustaksid aktistaturgude praegust olukorda,” sõnas Fink. Tema sõnul on hiljutist rallit aktsiaturgudel toetanud institutsionaalsed investorid, kes usuvad, et aktsiad hakkavad langema.

“Alates Brexitist on EFT voolud olnud rekordtasemel, 18 miljardit dollarit on fondidesse raha voolanud,” sõnas Fink. “Investeerimisfondidest aga voolab raha välja. Brexiti eel tõmbusid paljud institutsioonid tagasi ning nüüd on nad oma portfoolioid jällegi taastamas.”

Lisaks investeerimisfondide raha väljavoolule on tema sõnul olnud märgata väikese riskiga investeerimistoodete populaarsuse suurenemist. “Ma ei oleks üllatunud, kui keegi ütleks mulle et 10aastaste riigivõlakirjade indeks on 75 baaspunkti."

Tema sõnul suurenevad ka sularahavarud ning kespanga väärtpaberi ostud on tugevasti mõjutanud aktsiate hindu. “Ma ei arva, et aktsiate hinnad peaksid olema praegu rekordkõrgel,” sõnas ta. “Kõik aktsiate tagasiostud tähendavad seda, et investeeritavad varad vähenevad.”

Dow Jones sulgus eile kõigi aegade kõrgeimal tasemel, olles tõusnud juba neli päeva järjest. S&P 500 tegi kõigi aegade päevasisese kauplemise rekordi.

Fink märkis, et ei ole piisavalt infot ütlemaks, kas aktsiaturg on üleväärtustatud sellisel tasemel või mitte. Kasumihooaeg annab aga sellele küsimusele peagi vastuse. “Kui ettevõtete kasumid kasvavad, siis õigustab see praegusi turuhindu.”

 

Hetkel kuum