Juhan Lang • 18. juuli 2016 kell 8:35

Türgi liir tugevnes, Euroopa börsid tõusevad

Türgi liir on täna USA dollari suhtes tugevnenud.  Foto: EPA

Türgi liir on pärast reedel toimunud ohvriterohket sõjaväelist riigipöördekatset üle poole oma kaotusest tasa teinud.

Reedel USA dollari vastu 4,6% võrra langenud liir on täna tugevnenud 2,9% võrra. Ühe dollari vastu tuleb välja käia ligi 2,95 Türgi liiri. Riigi ametivõimud lubasid nädalavahetusel võtta kasutusele meetmeid liiri toetamiseks.

Türgi börs on täna langenud 4,4% võrra. Putšikatse üllatas finantsturge vähem kui nädal pärast seda, kui turud olid jõudnud taastuda brittide 23. juunil peetud Brexiti referendumist.

Sydneys asuva ja enam kui 110 miljardit haldava AMP Capital Investorsi investeerimisstrateegiate juht Shane Oliver ütles Bloombergile, et geopoliitilised riskid on taas pead tõstnud. „Aga see on vähemalt neljas riigipöördekatse Türgis alates 1960. aastast ja ma ei ennusta püsivat mõju globaalsetele turgudele.“

Suuremate varahaldurite seas leidub nii neid, kes prognoosivad kergendusrallit, kui ka neid, kes ennustavad riigist raha väljavoolu. Börsil on täna suurimate langejate seas Türgi rahvuslik lennukompanii Turkish Airlines, mille aktsia hind on langenud ligi 8% võrra.

Vaatamata loetud päevade eest aset leidnud verevalamisele Türgis on Euroopa suurimaid ettevõtteid koondava Stoxx 600 aktsiaindeks täna kerkinud ligi 0,3%.

Hetkel kuum