Mait Kraun • 24. juuli 2016 kell 7:30

Investorid viivad raha arenevatele turgudele

India lipp  Foto: EPA

Arenevad turud on muutunud investorite jaoks kuumaks, kirjutab CNN Money.

Investorid paigutavad arenevatele turgude aktsiatesse ja võlakirjadesse järjest rohkem raha. Ajavahemikus 14-20. juuli voolas arenevate turgude võlakirjafondidesse 4,9 miljardit dollarit. Aktsiafondidesse liikus aga 4,7 miljardit dollarit. Tegemist on viimase aasta suurimate mahtudega. Investorid krabavad nii Brasiilia, Lõuna-Aafrika Vabariigi kui ka India väärtpabereid.

Suuremas pildis on raha arenevatelt turgudel juba aastaid välja voolanud. Kehvasti on mõjunud eelkõige toorainete – näiteks nafta, rauamaagi ja vase – hinnalangus. Lisaks sellele on paljudes riikides ka teisi majanduslikke ja poliitilisi probleeme. Nüüd panustavad mitmed investorid sellele, et arenevad turud saavad uuesti hoo sisse.

„Kusjuures arenevad turud on tõesti leidnud parema jalgealuse kui aasta tagasi,“ ütles investeerimisfirma Tierra Fundsi direktor Jamie Anderson. „On andmeid, mis annavad meile märku, et põhi on juba moodustumas.“

Tõsi, hiljutine raha sissevool ei ole sugugi nii suur kui varem välja viidud mahud. Aasta algusega võrreldes on arenevatelt turgudelt toimunud raha neto väljavool. Samas on see nii olnud sisuliselt kõigil turgudel maailmas.

Kõige enam viisid investorid oma raha arenevatelt turgudelt välja jaanuaris ja veebruaris – see oli aeg, mil nafta hinnad langesid kiiresti. Pool aastat hiljem on nafta ja ka teised toorained tublisti taastunud.

Investorid on tunduvalt pessimistlikumad Euroopa ja USA aktsiaturgude suhtes – mõlemast on sellel aastal raha välja viidud umbes 67 miljardi dollari ulatuses.

Millised on aga need põhjused, mis panevad investoreid arenevate turgude väärtpabereid ostma?

Madalad intressimäärad

Esiteks võib välja tuua madalad intressimäärad. USA Föderaalreserv andis sellel kevadel märku, et intressimäärasid hoitakse oodatust kauem madalal. See on hea uudis valitsustele ja ettevõtetele, mis peavad oma võlgasid tagasi maksma dollarites. Kui Föderaalreserv tõstab intressimäärasid, siis dollar kallineb, mis muudab välismaalaste jaoks võla teenindamise kallimaks.

Toorainete hinnatõus

Teise faktorina tuuakse välja toorainete hinnatõus, mis on aidanud ka aktsiaturgudel taastuda. MSCI Arenevate Turgude indeks on sellel aastal tõusnud 9,4 protsenti. See on tunduvalt parem tootlus kui USAs, Saksamaal, Prantsusmaal või mujal Euroopas.

Taskukohased hinnad

Arenevate turgude hinnatasemed on odavad. Aktsiaturgude ettevaatav hinna ja kasumi suhe on 12. USAs on vastav number Biriniyi Associatesi andmetel 18,4. Euroopa aktsiate vastav hinna ja kasumi suhe on 15, selgub Bank of America andmetest.

Hetkel kuum