Mait Kraun • 24. august 2016 kell 20:48

Börs: maailma aktsiaturud langesid

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

Maailma aktsiaturud langesid, sest poliitilised probleemid ja turvariskid vedasid arenevate turgude aktsiaid alla, vahendab Bloomberg.

Lisaks sellele on ei osata arvata, millal Föderaalreserv intresse tõstab ja võib öelda, et vastakad majandusandmed on kaardid segamini paisanud.

Arenenud turgude aktsiad tegid seitsme nädala suurima languse, sest Türgi alustas sõjaväeoperatsiooni Süürias ning Põhja-Korea tegi raketitesti. Lõuna-Aafrika rand oli valuutade seas suurim langeja, sest riigi rahandusminister keeldus politseile ütlusi andmast.

Standard & Poor’s 500 indeksi langust juhtisid ravimitootjad. Nafta hind hakkas langema, sest USA varud kasvasid.

Turgude meeleolud on viimastel nädalatel palju vaheldunud, sest investorid püüavad aru saada, millal Föderaalreserv võiks intressimäärasid tõsta. Ühel nädalal on keskpankurite toon karmim, teisel nädalal jälle järeleandlikum.

„Suured muutused, mis toimuvad Türgis ja Lõuna-Ameerika Vabariigis, on meeldetuletuseks, et arenevatel turgudel on poliitilised riskid küllaltki kõrged,“ ütles Capital Economicsi ökonomist William Jackson. „Poliitilised riskid on tähtsad, aga nüüd on investorite silmad Fedile suunatud. Tundub, et turgude ralli on hoo maha võtnud ning oodatakse, mida Yellen reedel räägib.“

MSCI globaalsete aktsiate indeks langes 0,5 protsendi võrra. Arenevate turgude indeks kukkus 1,1 protsenti. S&P 500 indeks jõudis päevasiseselt ka korraks rekordini, aga lõpetas õhtul 0,5 protsenti madalamal.

WTI toornafta hind langes 2,7 protsenti ja Brent odavnes 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 46,79 ja 49,05 dollarit. Selgus, et USA naftavarud kasvasid eelmisel nädalal 2,5 miljoni barreli võrra, mis oli oodatust rohkem.

Hetkel kuum