Mait Kraun • 7. september 2016 kell 18:53

Goldman: aktsiaturge ootab ees šokk

New Yorgi börs  Foto: EPA

Investorid, kes loodavad praegusest aktsiaturgude tõusust kasu saada, peaksid valmistuma šokiks, ütles Goldman Sachsi globaalsete aktsiaturgude strateeg Peter Oppenheimer.

Aasta algusega võrreldes on S&P 500 indeks tõusnud 7 protsenti ja jõudnud kõigi aegade rekordini. Goldmani strateegi sõnul on investorid muutumas liiga mugavaks.

„Me ei arva, et see on niinimetatud kuldkihara-stsenaarium,“ ütles ta. „Turud jäävad kinni keskkonda, kus tootlused on suhteliselt madalad ning hinnatasemed saavutavad tippe. Turgude meeleolude pidev muutus tekitab aga volatiilsust – ühelt poolt kardetakse deflatsiooni ja teiselt poolt usutakse, et olukord hakkab kiiremini paranema.“

Niinimetatud kuldkihara (goldilocks) stsenaariumi ütlust kasutavad investeerimiskogukonnad selleks, et kirjeldada olukorda, kus varade hinnad (ja majandus üldisemalt) ei ole liiga külmad ega ka liiga kuumad.

„Arvan, et viimasel kahel kuul ennast näidanud kuldkihara-stsenaarium on tegelikult uskumus, et Föderaalreserv ei tõstagi intressimäärasid. Teisalt on olnud ka narratiiv, et fiskaalpoliitikat hakatakse järsult laiendama ja see aitab majanduskasvu parandada. Ma arvan, et see kombinatsioon on liiga optimistlik ning aktsiate hinnatõus jõuab väga küpsesse faasi,“ lisas ta.

Oppenheimer prognoosis augustis, et USA aktsiaturud võiksid järgmise paari kuu jooksul langeda 10 protsenti.

Näiteks Credit Suisse aga prognoosib, et lühiajaliselt võiks aktsiatel hästi minna. Šveitsi pank tõstis S&P 500 indeksi aastalõpu hinnasihti 2250 punktini ja Euro Stoxx 50 oma 3100 punktini.

Hetkel kuum