Pille Ivask • 13. september 2016 kell 7:00

Hiina tööstustoodangu kasv üllatas

Naine tehases  Foto: epa

Hiina tööstustoodang ning jaemüük kasvas möödunud kuul analüütikute oodatust oluliselt rohkem, vahendab CNBC.

Tööstustoodang kasvas augustis 6,3% võrra, analüütikud prognoosisid 6,1% suurust kasvu. Juulis kasvas tööstustoodang 6% jagu.

Erilist kasvu näitas eeskätt Hiina terasetööstus, kuna viimasel ajal terasesektoris toimunud tootmisvõimsuse vähendamine on hinnad ning kasumid üles lükanud. Hiina kinnisvaramull ning suurenenud ehitusaktiivsus on aga suurendanud nõudlust ehitusmaterjalide järele.

Positiivselt üllatas ka jaemüük. Hiinas kasvas jaemüük möödunud kuul 10,6% võrra, juulis oli sama näitaja 10,2%. Analüütikud olid prognoosinud augustikuuks 10,3% suurust kasvu.

Head uudised tulid Hiina jaoks juba möödunud nädalal, mil avaldatud kaubandusstatistika näitas, et sisenõudlus on suurenenud ning seetõttu kasvas ka import. Ekspordi vähenemine oli samuti väiksem kui prognoositud.

Tõrvana meepotis võib aga mõjuda see, et üldine majandusaktiivsus on Hiinas sel aastal vähenenud. Siiski leiavad analüütikud, et võrreldes näiteks möödunud aastaga on majanduse järsu kokkuvarisemise risk väiksem. Üldised majanduse näitajad on Hiinas praegu stabiilsed.

Hiina ootab käesoleva aasta majanduskasvuks 6,5-7%.

Hetkel kuum