Sirje Rank • 23. september 2016 kell 7:15

Rootsi aktiveerib Ericssoni jaoks kriisigrupi

Ericssoni kontor Rootsis, Lundis  Foto: Scanpix/Reuters

Rootsi majandusminister Mikael Damberg otsustas eile aktiveerida kriisigrupi Ericssoni võimaliku suurkoondamise tagajärgedega tegelemiseks, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Enne selle otsuse tegemist kohtus minister Ericssoni nõukogu esimehe Leif Johanssoniga, kes kinnitas, et mingit otsust Ericssoni tootmise lõpetamise kohta ei ole veel tehtud. Johanssonilt kuuldu ajendas ministrit siiski kriisigruppi moodustama, kuhu kuuluvad erinevate ministeeriumide kõrgemad ametnikud.

„See on grupp, mis tegeleb suuremate ümberkorraldustega riigi majanduses,“ ütles minister. „See grupp on nüüd aktiveeritud, et olla tegutsemisvalmis, kui selline otsus (tootmine Rootsis lõpetada ja koondada tuhandeid inimesi – toim.) peaks tulema,“ tsiteeris Mikael Dambergi Dagens Industri.

Ericsson ise ei kommenteerinud eile enamat kui seda, et Rootsi ei jää erandiks, kui Ericsson oma kärpekava raames kokkuhoiu kohti otsib.

Rootsi inseneride ametiühingut esindav Per Norlander ütleb lehele, et Ericssoni omanikel tuleb tõsiselt kaaluda tagajärgi, mis Ericssoni tootmise lõpetamine Rootsis tehnoloogiasektorile kaasa toob. Kui Ericsson Rootsis kokku kukub, siis seda tagasi enam ei too. Peamised kodumaised suuromanikud on Rootsi Wallenbergide tööstusperekonnale kuuluv investeerimisfirma Investor ja teine suur investeerimisfirma Industrivärlden.

Kui Ericsson Rootsis tootmise lõpetab, ohustab see Rootsi positsiooni teadmispõhise riigina, hoiatab Rootsi tööandjate organisatsiooni Svenskt Näringsliv uurimisala juht Tobias Krantz. Tootmise väljaviimisele riskib järgenda ka teadus- ja arendustöö lahkumine riigist. Seda tendentsi on tema sõnul näha mitmes ettevõttes.

Küll aga rõõmustas eile uudise peale börs - Ericssoni aktsia kerkis 2,8%, mis on kahe kuu jooksul suurim tõus. 

Esimesena lekitas Ericssoni kärpekava ja koondamisplaani kolmapäeva õhtul Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet. Spekulatsioonides ei välistata, et konfidentsiaalse dokumendid lekitamine võib olla ka osa tegevjuhita kontserni sees käivast võimuvõitlusest erinevate vaadete vahel Ericssoni tulevikust.

Hetkel kuum