Mait Kraun • 5. oktoober 2016 kell 20:30

Börs: nafta aitas aktsiatel tõusta

New Yorgi börs  Foto: EPA

Aktsiaturud tõusid koos naftaga ning USA majandusandmed jätkasid paranemist. Võlakirjade hinnad langesid ja dollari kurss püsis kõrgel, kirjutab Bloomberg.

Võlakirjade hinnad kukkusid juba neljandat päeva järjest, mis on viimase kuu pikim langus. Nimelt ilmusid majandusandmed, mis näitasid, et teenuseid pakkuvad ettevõtted laienesid viimase aasta kiireimas tempos. Dollar kallines jeeni suhtes juba seitsmendat päeva järjest. Nafta hind jätkas tõusu ja see pani kallinema ka globaalsed aktsiaturud.

„Majandusandmeid arvestades on Föderaalreservil vähe õigustusi, miks intresside tõstmine ära jätta,“ ütles Wells Fargo Funds Managementi strateeg Brian Jacobsen. „Teenuste sektori ostujuhtide indeks tegi suure tõusu. See ei olnud ainult suur, vaid laialdane. Me ei peaks välistama võimalust, et Föderaalreserv novembris intresse tõstab.“

Investorid on hakanud rohkem riskantsemaid varasid osta, sest keskpankade ja valitsuste tugi on suurendanud nõudlust kõrgema tootlusega investeeringute järele. Selle tõttu on võlakirjade tootlused langenud ja aktsiad jõudnud rekordkõrgele. Kuue maailma suurima keskpanga bilanss on tõusnud 6 triljonilt (2008) 16 triljonini (2016), selgub Bianco Researchi andmetest.

S&P 500 indeks lisas 0,4 protsenti ja jõudis 2159 punktini. Energiafirmade kallinemist juhtisid ConocoPhillips ja Transocean Ltd.

WTI toornafta kallines 2,1 protsenti ja Brent lisas 1,7 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 49,72 ja 51,74 dollarit. Kulla hind langes eile 3,3 protsenti, aga püsis täna sisuliselt samal tasemel. Unts maksab 1269 dollarit.

Hetkel kuum