Kadi Neemre • 11. oktoober 2016 • 1 min
Jaga lugu:

Analüütik: USA aktsiaturu mull on lõhkemise äärel

New Yorki börs  Foto: EPA

Föderaalreserv ei tee aktsiaturgudele teenet intressimäärasid malalal hoides, hoiatab Lombard Street Researchi ökonomist Charles Dumas. Ta märgib ühtlasi, et turg on mulli lõhkemise äärel.

Dumas kirjutas hiljutises avalduses, et madalad laenukulud on muutnud ettevõtete tagasiostmise üha atraktiivsemaks ja teostavamaks kui varasematel aastatel. Tema sõnul on sellisel tasemel tagasiostmine viinud selleni, et turg on jõudmas kunstlikule kõrgtasemele.

“Kasumlik on see muidugi seepärast, et laenukulud on praegu ülimadalad ning aktsiad üsnagi kallid, mistõttu tasub see lühikeses perspektiivis ära,” märkis ta. “Kui Föderaalreserv teeb vajalikud muudatused ja tõstab intressimäärasid, siis võib turg osutuda haavatavamaks kui traditsioonilise intressimäärade tõusutsükli puhul,” märkis Dumas.

S&P Dow Jonesi indeksianalüütiku Howard Silverblatti sõnul kukkus tagasiostmise arv aga teises kvartalis 21% võrra ning langus viitab sellele, et ettevõtted ei ole suurendanud “planeeritud tagasiostmiste mahtu või korraldanud kulusid ümber eesmärgiga toetada oma aktsiaid”.

Silverblatt aga märgib samuti, et “kombinatsioon madalatest intressimääradest, Yelleni piiratud tegevusest ning rekordhulgast sularahast annab ettevõtetele jätkuvalt võimaluse pakkuda aktsionäridele rekordkasumeid.

Dumas usub, et Föderaalreservil ei ole muud valikut kui tõsta peagi intressimäärasid. Samas jääb ta USA aktsiaturu osas positiivseks. “Ma ei väida, et aktsiaturg liigub 2008.-2009. aasta sarnase kuristiku suunas, kuid selge on see, et Ameerika intressimäärad mõjutavad ka kõike muud maailmas,” sõnas Dumas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt