Kadi Neemre • 12 oktoober 2016

Fedi protokoll: venitamine võib tuua majanduslanguse

USA Föderaalreservi juht Janet Yellen  Foto: EPA

Föderaalreservi ametnikud, kes on intressimäärade tõstmise poolt, muretsevad, et liiga pikk ootamine võib USA majanduslangusesse kukutada.

Fedi septembrikuisel kohtumisel, kus oli ebatavaliselt palju lahkarvamusi, märkisid mõned keskpanga ametnikud, et ajalugu peidab endas murettekitavat õppetundi keskpanga jaoks, mis on viimased kaheksa aastat rakendanud ajalooliselt pehmet rahanduspoliitikat.

“Mõni poliitik viitas ajaloolistele episoodidele, kui töötusemäär tundus kukkuvat allapoole tavapärast prognoositud taset. Kui siis aga rahanduspoliitikat karmistati, järgnes sellele majanduslangus ning  töötusemäära tõus,” märgiti Föderaalreservi kohtumise kokkuvõttes. Muret tekitab see, et kui Fed ootab liiga kaua, siis võib keskpank olla sunnitud tõstma intressimäärasid agressiivselt, et majandust aeglustada.

Peale Fedi kohtumise protokolli avaldamist täna pärastlõunal tõusid USA börsid; S&P 500 kasvas ligi 0,3%.

Föderaalreserv otsustas oma septembrikuisel kohtumisel intressimäärasid mitte tõsta. Keskpanga alalhoidlikumad ametnikud aga väitsid, et majanduskasv on ikka veel aeglane – esimese poolaasta SKP oli ligi 1% ning inflatsioonimäär jäi muutumatuks. See tähendab, et kursimuutuse võimalus on endiselt üsna väike.

Töötusemäär on hetkel USAs 5% ning inflatsioon liigub vaikselt Fedi 2% sihi suunas. See on muutnud intensiivsemaks debatti selle üle, millal peaks Fed rahanduspoliitikat taas normaliseerima hakkama. Fed alandas intressimäärasid ligi 0%-le 2008. aasta lõpus, finantskriisi keskmes. Koos madalate intressimääradega suurendas Fed ka oma eelarvet ligi 3,7 triljoni dollari võrra kolme korraga läbi igakuise võlakirjaostu programmi ehk kvalitatiivse lõdvendamise.

Fedi ametnikud alandasid kohtumisel ka oma majanduskasvu ootusi ning kärpisid intressimäärade tõstmise kava. Uue prognoosi kohaselt nähakse ette ühte intressimäärade tõusu sellel aastal, kahte tõusu 2017. aastal ning kolme 2018. ja 2019. aastal. 

Hetkel kuum