Indrek Mäe • 1. november 2016 kell 12:30

Investor Toomas: haarasime lõunanaabritelt liidripositsiooni

Tallinna börs kasvas oktoobris Baltikumis enim.  Foto: EPA

Kuu aega tagasi vaatasin kadedusega Läti börsi märkimisväärset kasvu ja seda, kuidas lõunanaabrid end Bloombergi edetabeli esikolmikusse murdsid, oktoobri andmeid analüüsides võin aga märksa rohkem rõõmustada.

Kui augustis ja septembris vedas Balti börse Riia turg, siis oktoobris ei suutnud lõunanaabrid stabiilset kasvu säilitada. Balti tiigri positsiooni võttis üle Tallinna börs, mis tõusis sel aastal rekordtasemeni ja kaupleb ka kõigi aegade kõrgeima taseme läheduses. Täpsemalt kasvas NasdaqOMX Tallinn oktoobris 3,51 protsendi võrra, 1038,05 punktini, asetudes parima Balti börsina Bloombergi rohkem kui 100-liikmelises edetabelis 25. kohal.

Suured nihked jõudsid Baltikumi

Erinevalt üldpildist võis varasematel kuudel Balti börside asetuste suhtes märgata teatavat stabiilsust. Oktoobri kohta sama aga väita ei saa, sest suur positsioonimuutus toimus nii Riia kui ka Tallinna väärtpaberiturul. Veel eelmisel kuul kõige aeglasemini kasvanud Tallinna börsist sai Balti börside eestvedaja ning Riia börs kukkus samalt positsioonilt Baltikumi võrdluses viimasele kohale.

Läti väärtpaberiturg kasvas oktoobris eelmise kuu 11,46 protsendiga võrreldes vaid tagasihoidlikud 0,63 protsenti ja kukkus üldedetabelis teiselt kohalt 62. positsioonile. Seevastu püsib juba mitmendat kuud stabiilsena Vilniuse börs, mille kasv oli septembris 1,69 protsenti ja oktoobris 2,21 protsenti. Nende tulemustega hoiavad leedukad juba mitmendat kuud Baltikumis keskmist positsiooni ning paiknevad oktoobri seisuga üldedetabelis 35 kohal.

Üldpilt stabiilsem

Kui varasematest maailma börside edetabelist on silma jäänud, et börsid vahetavad kuude lõikes edetabeli erinevaid otsasid, siis oktoobris polnud ühtegi väärtpaberiturgu, mis oleks liikunud esikümnest viimasesse või vastupidi. Pigem püsivad stabiilselt esikümnes nii Venezuela, Ukraina, kui ka Kasahstani turud. Kümne viimase hulgast leiab jätkuvalt Taani börsiindeksi.

Oktoobris kasvas kõige rohkem Brasiilia väärtpaberiturg ning esikolmikusse mahtusid veel Venetsueela ja Tšiili. Nimetatud börsiindeksid kasvasid vastavalt 16,12, 16,08 ja 10,78 protsenti. Tabeli põhja on aga vajunud kolm Uus-Meremaa börsiindeksid, mis kõik on kukkunud rohkem kui 4 protsenti.

Olen rahul

Mulle valmistab eelkõige rõõmu, et hoolimata teatavast volatiilsuse kasvust Balti turgudel suudavad kõik kolm järjepidevalt kasvada. Olgugi et Eesti ja Läti vahetasid kohad Balti edetabeli erinevates otstes, olid kõik oktoobris rohelised. Nagu olen ka varasemalt korduvalt maininud, siis maailmaturgude suured kõikumised mind ei heiduta, sest kõik minu investeeringud on pikaajalised.

Hetkel kuum