20 aktsiat, mis on "nii halvad, et on juba head"

AT&T kauplus New Yorgis  Foto: Scanpix/Reuters
Mait Kraun • 7. november 2016 kell 9:30

Aktsia hinna suur langus ei tähenda, et tegemist oleks tingimata kaotajaga, kirjutab MarketWatchi kolumnist Philip Van Doorn.

„Osasid aktsiaid on viimasel ajal nii palju vihatud, et nad on muutunud heaks,“ ütles maaklerfirma Cornerstone Macro tehniline analüütik Carter Worth. Kusjuures need aktsiad on langenud ajal, mil ettevõtete tulemused on olnud head.

Worthi idee ei ole otsida ainult aktsiaid, mis on odavad. „Tähtis on aru saada, et ühe- või kaheaastane aktsiahinna langus ei ole piisav. See võib olla ettevõte, mille aktsia hakkab lihtsalt hääbuma või ähvardab neid pankrot,“ hoiatas ta esmaspäeval avaldatud raportis, kus oli kirja pandud 20 aktsiat, mis tema arvates „nii halvad, et nad on muutunud heaks“.

Worth tõi välja erinevaid näiteid ettevõtetest, mida investorid ei peaks ostma. Allpool on välja toodud näiteks aksessuaare tootva Fossil Groupi aktsia kahe aasta graafik.

Fossili käive vähenes teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 7 protsendi võrra. Eelmise aasta teises kvartalis vähenes käive 4 protsenti.

Fossil Groupi aktsia  Foto: FactSet

„Kas sa panustad hobusele, kes alati kaotab? Või panustad tšempionile, kes ühe korra kukub?“ illustreeris Worth oma mõtet.

Enne, kui Worthi nimekirja juurde jõuame, tasub mainida, et analüütiku sõnul on tegemist lihtsalt esindusliku nimekirjaga. „Nimekiri ei ole täielik ning iga aktsia kohta võib turul ka mõni teine sarnane olla. See tundus aga grupp, mida võiks kasutada stardipakuna,“ ütles ta.

Allpool on välja toodud 20 aktsiat, mis on tublisti langenud, aga ettevõtte näitajad on piisavalt head, et nende aktsiate ostmist kaaluda. 

EttevõteSektorAktsia hinnalangus (viimased 3 kuud)Käibekasv (12 kuu lõikes)AbbVie IncFarmaatsia-15%15%AmerisourceBergen Corp.Ravimite levitaja-17%10%Amgen IncBiotehnoloogia-18%5%Bristol-Myers SquibbFarmaatsia-32%12%Boston Properties IncKinnisvarainvesteeringud-17%2%Cardinal HealthRavimite levitaja-19%18%CVS Healt CorpRavimimüüja-10%15%DaVitaMeditsiiniteenused-25%8%Edwards LifesciencesMeditsiiniteenused-19%17%Laboratory Corp. of AmericaTervishoiuteenused-11%21%Life Storage IncKinnisvarainvesteeringud-21%17%Macerish CoKinnisvarainvesteeringud-23%-15%McKesson CorpRavimite levitaja-34%3%Nielsen Holdings PLCReklaamindus-16%2%NVR IncEhitus-12%14%Public StorageKinnisvarainvesteeringud-13%7%Simon Property Group IncKinnisvarainvesteeringud-19%4%AT&T IncTelekommunikatsioon-16%18%Teleflex IncMeditsiin-23%3%TRI Pointe Group IncEhitus-22%16%

Pooled nendest ettevõtetest on tegevad tervishoiusektoris, mis ei ole üllatus, sest presidendivalimistel on ravimifirmasid palju kritiseeritud. Nende aktsiate hinnad võivad olla väga atraktiivsed, aga selleks, et ost end ära tasuks, on tõenäoliselt vaja kannatust.

Gabelli Fundsi portfellihaldur Jeff Jonas ütles läinud teisipäeval antud intervjuus, et demokraadist presidendikandidaadi Hillary Clintoni võit tähendaks ravimifirmade ja -teenuste kritiseerimise jätkumist.

20 ettevõttest 19 on suutnud viimase 12 kuuga oma käivet suurendada. Enne otsust tuleb kindlasti asja ise uurida ning loodetavasti ka mõne eksperdiga konsulteerida.

Hetkel kuum