Mait Kraun • 14. november 2016 kell 12:45

Trump lükkas võlakirjade müügilainele hoo sisse

Dollarid.  Foto: Reuters/Scanpix

USA riigivõlakirjade hinnad langevad täna juba viiendat päeva järjest, vahendab MarketWatch.

Võlakirjaturgude müügilaine on pärast Donald Trumpi valimisvõitu ägenenud, sest oodatakse, et Trump hakkab kasutama majandust ja inflatsiooni stimuleerivaid poliitikaid. Näiteks on ta lubanud langetada makse ja tõsta infrastruktuurile tehtavaid kulutusi.

„USA presidendivalimised tekitasid võlakirjaturul veresauna ja selle lõppu ei ole näha,“ ütles investeerimisfirma Iron FX vanemanalüütik Charalambos Pissouros.

USA 10aastaste võlakirjade tootlus on täna tõusnud 0,9 baaspunkti võrra 2,24 protsendini, mis on kõrgeim tase alates jaanuarist. Neli päeva kestnud tõus oli viimase kolme aasta suurim. Kui võlakirjade hinnad langevad, siis tootlused tõusevad ja vastupidi.

USA 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus.  Foto: MarketWatch

„Tootluse tõus ei ole üllatav, sest investorid peavad nüüd arvesse võtma, et ootused inflatsiooni kiirenemise osas on järsult kasvanud,“ ütles Goldman Sachsi analüütik Francesco Garzarelli. „Hindade liikumise kiirus tekitab aga muret.“

Võlakirjade tootlused langesid vahetult pärast Brexiti referendumit rekordmadalale. Veidi pärast seda hakkasid tootlused aga tõusma ja viimasel kuul on trend järsult kiirenenud. Arvatakse, et Föderaalreserv tõstab peagi intressimäärasid, mis hakkab võlakirjade väärtust survestama.

Hetkel kuum