Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investori suurim vaenlane on investor ise

  Liiga tihti teevad investorid börsidel emotsioonidest tingitud vigu, ütles TTÜ finantsökonoomika doktorant Kristjan Liivamägi laupäeval investeerimiskonverentsil Tark Raha.

  “Uurimuste põhjal on leitud, et investorid ei tõlgenda alati informatsiooni korrektselt ega käitu ratsionaalselt. See tähendab liigset enesekindlust, ankurdamist, teadmatuse vältimist ja tunnetuslikke vigu,” ütles Liivamägi.
  Aju üritab meile tundmatuid olukordi õigesse lahtrisse panna, samastada uusi olukordi nendega, mida oleme varem kogenud. “Tegemist on esindusveaga. Investorid alustavad börsil investeerimist, teevad viis viga ja ütlevad, et börs on halb ja et seal kaotab raha. Kui kehvasti läheb, räägitakse sellest igal pool ka teistele. Kuid statistika näitab, et börsidel on tegelikult läinud hästi,” sõnas ta.
  Tihti muututakse liialt optimistlikuks või liialt pessimistlikuks aktsiate vastu, mis on kas kõvasti tõusnud või mutta tambitud. “Inimesed kipuvad ostma aktsiaid, kui need on suures tõusus, ega tee otsuseid enam fundamentaalsete väärtuste järgi. Ostetakse aktsiaid seetõttu, et neil on minevikus läinud väga hästi,” kirjeldas Liivamägi.
  Probleeme on veelgi. Näiteks ankurdamine, kus analüütikud või investorid ei arvesta piisavalt uue infoga. Seetõttu järgnevad positiivsetele üllatustele negatiivsed ja vastupidi. “Ka investor ankurdab end teatud info külge, siis on ükskõik, mis toimub vahepeal, tema jääb minevikku kinni,” ütles Liivamägi.
  Välditakse ka teadmatust ehk eelistatakse juba teatud riskidega olukordi tundmatute riskidega olukordadele. “Näiteks aktsiate puhul – kui riskid või teadmatus suurenevad, eelistatakse aktsiat müüa. Isegi kui ettevõtte endaga midagi suurt ei toimu. Teadmatuse vältimine tekitab finantsturgudel teadmatust,” selgitas Liivamägi.
  Inimene realiseerib kasumis positsiooni kiiremini kui kahjumis positsiooni. Ollakse nõus ootama ja mängima, et kahjumist välja tulla. “See tuleneb evolutsioonist ja aju ülesehitusest. Me üritame minimeerida valu. Kui kaotuspositsiooni müüma hakata, hakkab aju meile vastu töötama. Kaotusvalu on suurem kui võidurõõm,” sõnas Liivamägi.
  Üks takistus on ka liigne enesekindlus, mille tõttu langetatakse ebaratsionaalseid otsuseid. Kui tehakse vigu, süüdistatakse teisi – näiteks Donald Trumpi või majandust.
  Liivamägi esines laupäeval Ärikatla ja Tallinna börsi korraldatud investeerimiskonverentsil Tark Raha.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
OPEC+ kärpeplaan peatas korraks nafta hinna languse
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.