Warren Buffetti 6 soovitust paremaks eluks

Warren Buffett  Foto: EPA
Mait Kraun • 10. detsember 2016 kell 10:15

Lääne inimesed on juba sündides õnnega koos ning abiellumisel tuleb valida inimene, kes on sinust parem. Nii arvab investeerimisguru Warren Buffett, vahendab Barrons.

Warren Buffett võtab mõned korrad aastas paar tundi, et ärikooli õpilastega oma tarkusi jagada. Buffett, kes on paljude arvates maailma edukaim investor, muutis Berkshire Hathaway läbikukkunud tekstiiliärist üheks suurimaks ettevõtteks maailmas. Ta on ärigeenius, aga lisas sellele on ta ka hea õpetaja, kes suudab keerulised teemad väga lihtsalt lahti seletada.

Huvitaval kombel ei küsi õpilased investorilt seda, kuidas rikkaks saada või äri alustada. Nad on tänulikud, et Buffett räägib neile sellest, kuidas töö juures särada ning elada rahuldavat elu.

Portaal Barrons on osad Warren Buffetti soovitused ka üles korjanud. Allpool on neid välja toodud kuus.

Inimeste palkamine

Need, kes Berkshire Hathaways uusi töötajaid värbavad, otsivad inimestest intelligentsust, ausust ja energiat, ütles Buffett selle aasta alguses Marylandi ülikooli õpilastele. Ta ütles, et ühele asjale tema personalijuhid tähelepanu ei pööra – selleks on IQ. Nad valivad pigem inimese, kellel on äri vastu tõsine kirg, mitte inimesi, kes on ruumis „kõige targemad“.

Mängi oma tugevuste peale

Sa ei pea kõike oskama. Ei olegi tähtis, kas oled asjatundlik ainult ühel alal või mitmel. Kui sa ei teeskle, et sa tead rohkem, siis saad oma tugevustele mängides hea edumaa. Buffett küsis Vanderbilti ärikooli õpilastelt, kuidas võiks võita maletšempioni Bobby Fischerit? Vastus: mängi temaga ükskõik mida peale male.

Inimesed on tegelikult õnnega koos

Buffett ütleb tihti, et võitis sündides loterii. Ta ütleb õpilastele, et ka nemad on võitjad. Kujutage ette, et teil on enne sündimist 7 miljardit loteriipiletit (sama palju kui maailmas inimesi elab), ütles Buffett. Pooled neist pallidest annavad sulle keskmisest kõrgema intelligentsuse ja 5 protsenti pallidest annab võimaluse elada USAs. Seejärel küsib Buffett õpilastelt, kas nad oleks nõus oma loteriipileti uue vastu vahetama. Selliseid inimesi oleks vähe.

Ära keskendu sellele, mida sul ei ole

Kui inimesed keskenduvad sellele, mida neil puudu on, siis see viib katastroofini, ütles Buffett Emory ärikooli õpilastele 2008. aastal. Kui sa ei ole sünni ajal võidetud loterii üle õnnelik, siis saad süüdistada ainult iseennast.

Abiellumine

Ära püüa abielluda kellegagi, keda sa tahad muuta, hoiatas Buffett 2013. aastal Marylandi ülikooli õpilasi. Selle asemel peaks leidma inimese, kes nõustub sinuga kõigis „suuremates asjades“. Otsima peaks inimese, kes on sinust parem.

Kuidas olla parem inimene?

Buffett usub, et inimesed väärtustavad häid isikuomadusi rohkem kui erilist talenti. Buffett on õpilastele öelnud, et nad üles kirjutas, milliseid isikuomadusi nad teistes inimestes väärtustavad. Seejärel peaks proovima neid omadusi endas arendada.

Hetkel kuum