Kadi Neemre • 14 detsember 2016

Börs: intressimäärade tõus peatas turgudel ralli

Föderaalreserv otsustas täna tõsta intressimäärasid  Foto: EPA

USA turud olid peale Föderaalreservi otsust tõsta intressimäärasid teist korda viimase 10 aasta jooksul, languses. “Juhtus see, et mitte keegi ei oleks osanud keskpanga prognoosidest oodata kolmandat intressimäärade tõusu,” kommenteeris turgude olukorda Hartford Funds Investment Consulting Groupi juht Tom Siomades.

Föderaalreserv tõstis intressimäärade sihtvahemikku 0,25%-0,5% vahemikku 0,5%-0,75%. Fed märkis ühtlasi, et 2017. aastal plaanitakse intressimäärasid tõsta kolmel korral, 2018. aastal kahel või kolmel korral ning 2019. aastal kolmel korral.

Enamus turuosalisi uskus, et USA keskpank tõstab intressimäärasid 0,25 baaspunkti võrra. CME Groupi FedWatch mõõdiku kohaselt oli tugude ootus intressimäärade tõusuks täna 100%.

“Sellel aastal on makrokeskkond märkimisväärselt muutunud. On üsna hämmastav, kuidas aktsiaturg armastas varem aeglast majanduskasvu, kvalitatiivset lõdvendamist ja intressimäärade mittetõstmist ning kuidas nüüd loodetakse kiiret majanduskasvu, kvalitatiivse lõdvendamise mitterakendamist ning intressimäärade tõstmist,” märkis The Lindsey Groupi turuanalüütik Peter Boockvar.

Aktsiad on alates 8.novembrist ehk presidendivalimistest teinud märkimisväärse ralli; Dow Jones ületas esmakordselt 20 000 punkti piiri. Indeks on alates valimistest sulgenud 16 korral rekordkõrgusel.

Majandusuudiste poole pealt kasvas tootjahinna indeks novembris 0,4%, ületades sellega 0,1% võrra prognoose. Jaemüük kasvas novembris aga oodatust vähem, kuna majapidamised vähendasid oma kulutusi mootorsõidukitele. Tööstustoodangu maht kukkus 0,4%.

USA toornafta jaanuari futuurid kukkusid 2,6% ning barreli hinnaks kujunes 51,60 dollarit.

Dow Jones kukkus 0,60% ning lõpetas päeva 19792,53 punktil. S&P 500 tegi 0,81% languse ning sulgus 2253,28 punktil. Nasdaq lõpetas päeva 0,50% languses 5436,67 punktil.

Hetkel kuum